Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

Церемонія відкриття пам’ятника Борисові Грінченку

23 серпня 2011,Публікації » Новини

Церемонія відкриття пам’ятника Борисові Грінченку22 серпня 2011 року у сквері поряд з адміністративним корпусом Київського університету імені Бориса Грінченка відбулося урочисте відкриття пам’ятника видатному українському письменникові, педагогу, лексикографу, літературознавцю Борисові Дмитровичу Грінченку (скульптор — Микола Обезюк, архітектор — Микола Босенко).

У церемонії відкриття взяли участь голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, видатний український поет і громадський діяч Іван Драч, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, освітяни столиці, інтелігенція, студентство та громадськість.

«Напередодні 20-тиріччя незалежності України багато робиться для того, щоб наш Київ гарніше виглядав, мав перспективи розвитку: ми будуємо мости й шляхи, відновлюємо сквери та парки. Але я хочу підкреслити, що на цій невеличкій площі є особливе тепло, тому що все це зроблено з любов’ю. Я думаю, що у нас буде ще багато можливостей для того, щоб продовжити реконструкцію цього бульвару і зробити його місцем, куди хотілося б прийти і киянам, і гостям міста», – зазначив Олександр Попов у своїй промові.

Голова КМДА подякував викладачам та студентам Київського університету імені Бориса Грінченка, ректорові університету Віктору Огнев’юку та працівникам комунальних служб Шевченківського району міста Києва за реалізацію проекту.

Ректор університету у своєму виступі поінформував про те, що місце розташування пам’ятника у м. Києві обрано невипадково, оскільки у цьому районі на початку ХХ сторіччя на вулиці Гоголівській, 8 жив Борис Грінченко. Саме в цьому будинку він створював «Словник української мови», що був удостоєний премії імені М.І.  Костомарова Петербурзької імператорської академії наук. На вулиці Бульварно-Кудрявській, 10 у кв. № 6 діяла заснована та очолювана Борисом Грінченком культурно-просвітницька громадська організація «Товариство «Просвіта» у м. Києві», що об’єднала навколо себе такі відомих українських діячів того часу, як Микола Лисенко, Михайло Грушевський, Олена Пчілка, Леся Українка, Михайло Старицький, Сергій Єфремов, Софія Русова та інших. На цій же вулиці, у будинку № 26, у приміщенні Товариства сприяння початковій освіті Борис Грінченко читав лекції, тут відбувся єдиний літературний вечір присвячений 25-річчю його творчої діяльності.

Кошти на пам’ятник Борису Грінченку відповідно до ініціативного рішення Вченої Ради зібрані студентами, викладачами та співробітниками КУ імені Бориса Грінченка, за активною участю Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, педагогічних працівників столиці. Роботи з підготовки до відкриття пам’ятника координувала Київська міська державна адміністрація.

Відкриття пам’ятника Борисові Грінченку в дні святкування 20-ї річниці незалежності України є визнанням його заслуг перед українським народом у розвитку української мови, літератури, науки та громадсько-політичній діяльності. Встановлення пам’ятника сіячу доброго і вічного в Рік освіти та інформаційного суспільства є заслуженим вшануванням Учителя і сподвижника національної освіти.

Прес-служба КМОППОіНУ

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень