Проблеми освітян або хто вчитиме дітей через 10 років

Гострі проблеми освітян столиці обговорювали учасники круглого столу "Критичний стан освіти у місті Києві. Необхідні умови для збереження навчальних закладів", що відбувся 10 лютого о 14:30 у прес-центрі інформаційного агентства "Українські Новини".

У заході взяли участь Пономаренко Валерій Миколайович (голова постійної комісії Київради з питань освіти й науки), Яцунь Олександр Миколайович (голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти й науки), Пилипишин Віктор Петрович (голова Шевченківської райдержадміністрації), Гриневич Лілія Михайлівна (начальник Головного управління освіти і науки), директори шкіл та голови районних організацій освітянської профспілки.

Голова постійної комісії Київради з питань освіти та науки Валерій Пономаренко наголосив, що зараз у системі освіти міста Києва спостерігаються тривожні тенденції. „У січні понад двадцять шкіл та 12 ПТУ були відключені від електроенергії. Складна ситуація з харчуванням дітей, до нас надходить багато звернень від батьків стосовно цього питання. Нас також турбує охорона шкіл, функціонування медичних пунктів у наших школах та матеріально-технічна база навчальних закладів освіти. Бюджету на освітні програми не вистачає. Заборгованість по уже виконаних програмах складає 12 мільйон гривень. Райони сьогодні теж обмежені в можливості допомагати освітянам, оскільки місто централізувало ряд надходжень", – відзначив голова комісії.

Валерій Пономаренко також підкреслив, що Комісія з питань освіти та науки прийняла рішення про збільшення муніципальних надбавок для вчителів до 50% та про виплату посадового окладу до Дня вчителя. „Але, на жаль, досі ці рішення так і не були внесені до порядку денного Київради", – наголосив Пономаренко.

Круглий стіл продовжив голова освітянської профспілки столиці Олександр Яцунь. „Ми підтримали рішення Київської міської ради профспілок пікетувати стіни мерії Києва, – сказав голова КМОППОіНУ Олександр Яцунь, – наші вимоги до влади та депутатів фракцій – введення мораторію на підвищення комунальних послуг, недопустимість затримок в заробітній платі, збереження муніципальних надбавок освітянам, 5% преміального фонду, посадового окладу до Дня працівника освіти. Нас надзвичайно хвилює питання заробітної плати технічних працівників. Адже технічка, після усіх відрахувань отримає на руки мізер, на який прожити просто неможливо.

На сьогодні ми маємо скорочену надбавку для вчителів лише 10% – це рівень 2001 року. І це означає, що, після того як сім'я педагогів з 4-х осіб розрахується за комунальні послуги, квартплату та оплатить проїзд і придбає необхідне харчування, то на кожного члена сім'ї припадатиме сума менша ніж 669 гривень – прожитковий мінімум на сьогодні. Саме з такими вимогами ми йдемо 12 лютого до стін Київради”, – заявив Олександр Яцунь.

Голова Шевченківської райдержадміністрації Віктор Пилипишин, який мав далі слово, підкреслив, що в місті спостерігається надзвичайна диспропорція. Це свідчить про те, що освіта фінансується за залишковим принципом. „ Якщо на підготовку до поточного навчального року місто витратило 24 млн. грн., то на пайки приблизно 1 мільярд. гривень У той же час Шевченківський район виділив 100 мільйонів гривень на фінансування підготовки шкіл до навчального року. Тобто, бачимо різницю ефективності управління на рівні міста та району. Великим сюрпризом для нас став намір мерії централізувати усі дитячі гуртки в єдине комунальне підприємство і брати гроші з дітей за навчання в позашкільних закладах. Тепер діти педагогів точно не зможуть туди потрапити. Мене дуже хвилює те, що через декілька років у нас не буде кому вчити!, – сказав Віктор Пилипишин.

Лілія Михайлівна Гриневич відзначила, що проблеми у освітній сфері є, але кошти на 50% надбавку уже знайдені, а над збереженням 20 % – ведеться робота. „Бюджет Києва приймається не лише одним головою, а усіма фракціями, – наголосила пані Лілія, – тож потрібно консолідувати роботу усіх політичних сил Київради для подальшого обговорення актуальних питань освітян.”

Загалом круглий стіл пройшов у формі діалогів і лискусій. Учасники круглого столу зійшлись на тому, що сьогодні потрібно перешкодити урізанню видатків на освіту, адже це може призвести до надзвичайно негативних наслідків у галузі, особливо в умовах економічної та політичної нестабільності у країні.

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018