ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany/

Портфоліо вчителя

Портфоліо вчителяУ перекладі з італійського "портфоліо" означає "тека з документами". Але що таке портфоліо насправді?

Портфоліо вчителя – це спосіб фіксації, накопичення матеріалів, що демонструють рівень професіоналізму вчителя і вміння вирішувати завдання професійної діяльності. Портфоліо показує рівень підготовленості педагога і рівень активності у навчальних та позанавчальних видах діяльності.

Електронне портфоліо педагога – це веб-базований ресурс, сайт вчителя, який відображає індивідуальність та професійні досягнення власника.

Головне призначення портфоліо – продемонструвати найбільш значущі результати практичної діяльності для оцінки своєї професійної компетенції, такі як реалізовані проекти, участі в олімпіадах і конкурсах, проведені педагогом дослідження.

Серед вчителів портфоліо завойовує все більшу популярність, і стає необхідним для педагогів, які підвищують свій професійний рівень.

Види портфоліо вчителя

Спектр діяльності сучасного педагога може бути настільки широким, що зібрати до купи всі результати навчальної та позаурочної діяльності в одному документі просто неможливо. У цьому випадку необхідно створити електронне портфоліо, яке об'єднає весь набір робіт вчителя і представить усі аспекти його діяльності у повній мірі.

Виділяють кілька видів портфоліо:

– портфоліо досягнень – у цьому випадку найбільший наголос варто зробити на документах, які підтверджують успіхи Вашої діяльності;

– презентаційне портфоліо – необхідне при працевлаштуванні на нове місце роботи, особливо в тих випадках, коли заробітна плата призначається за підсумками співбесіди;

– тематичне портфоліо – у цьому варіанті наголоси розміщуються на тематично відокремлених творчих роботах у різних сферах діяльності;

– комплексне портфоліо – об'єднує в собі перераховані вище види портфоліо і придатний для презентації портфоліо вчителя школи.

Структура портфоліо

– Загальні відомості про вчителя (біографія, освіта, трудовий і педагогічний стаж роботи, підвищення кваліфікації, нагороди, грамоти, листи, подяки).

– Результати педагогічної діяльності (матеріали цього розділу мають скласти уявлення про динаміку результатів педагогічної діяльності вчителя, який атестується).

– Науково-методична діяльність.

– Позаурочна діяльність з предмету.

– Навчально-матеріальна база.

За матеріалами