Стипендії студентів зростуть на 7,9%, а педагогам доплачуватимуть 20% надбавки

29 вересня 2011,Публікації » Новини

Стипендії студентів зростуть на 7,9%, а педагогам доплачуватимуть 20% надбавкиМіністерством фінансів України оприлюднено деякі показники видатків на освіту і науку, що закладені в проекті Державного бюджету на 2012 рік.

За повідомленням Міністерства фінансів України, у наступному році розміри стипендій для учнів профтехучилищ та вищих навчальних закладів зростуть на 7,9%, а для студентів вишів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному утриманні, стипендії підвищать на 10,6%.

У Мінфіні також зазначили, що для виплати надбавки в розмірі 20% посадового окладу, яка постановою КМУ №373 поширена на всі категорії педагогічних працівників, видатки у 2012 році збільшено на 1,2 млрд грн.

У наступному році держава також планує витратити 233,2 млн грн на видання підручників, що практично в два рази більше порівняно з обсягами 2011 року. Ці кошти будуть спрямовані на видання підручників для учнів 1 класів, на перевидання підручників для учнів 5-х класів, а також на забезпечення навчальною літературою учнів спеціальних навчальних закладів та учнів професійно-технічних училищ.

Також, у проекті бюджету на 2012 рік на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, які проживають у сільській місцевості, передбачені видатки в обсязі 352 млн грн.

Як зазначили в Міністерстві фінансів, ця сума перевищує обсяги 2011 року майже в п’ять разів та надасть можливість придбати 1000 шкільних автобусів (у 2011 році придбано 209 шкільних автобусів).

Також проектом державного бюджету передбачено збільшення обсягів видатків на виплату соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях.

Держава планує спрямувати 5,7 млрд грн на реалізацію низки державних науково-технічних програм.

"Підтримка освіти і науки є важливим завданням Уряду для реалізації соціальних та науково-технічних програм", – повідомили в Міністерстві фінансів України.

Необхідно зазначити, що міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник, коментуючи основні фінансові показники освітньої галузі, що передбачені проектом бюджету України на 2012 рік, зокрема зазначив: "Я бюджетом задоволений... Проект Державного бюджету для освіти на 2012 рік непоганий. Звичайно, хотілося б більшого. Якщо говорити про основні параметри, то бюджет збільшено", – повідомив міністр.

11.листопада

ІВ "Єдність" №7 2019р.