В Україні з'явиться Етичний кодекс учителя

В Україні з'явиться Етичний кодекс учителяПроект Етичного кодексу українського вчителя, розроблений Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі, буде представлений в рамках ІІІ Всеукраїнського з’їзду вчителів, що відбудеться 28 жовтня.

У проекті документа, зокрема зазначається, що дотримання норм моралі та професійної етики набуває у діяльності вчителя особливого значення, оскільки педагогічна діяльність має пряме відношення до майбутнього життя людини в суспільстві, її фізичного, психічного і духовного здоров’я.

Розроблений документ має закріпити єдину систему норм, правил і критеріїв професійної етики в усіх видах педагогічної діяльності, що діятимуть на всій території України.

Розроблений кодекс врегульовує відносини між вчителями та їхніми учнями, а також іншими членами колективу навчального закладу.

Відповідальність за дотримання норм моралі має бути спільною, узвичаєною, загальноприйнятою для всієї педагогічної корпорації у вигляді норм, правил і принципів професійної педагогічної етики, йдеться у проекті документа.

Проектом кодексу встановлено основні засади педагогічної етики, що включають до себе етичну складову діяльності учителя, засновану на принципах законності, блага, справедливості, гендерної рівності, відповідальності по відношенню до своїх учнів.

Проект Етичного кодексу також встановлює етику взаємовідносин між вчителем та батьками та вчителів між собою. Також кодексом визначені етичні принципи участі вчителя у громадському житті, підтриманні професійної компетентності та оплати праці.

Проектом документа передбачено функції контролю за виконанням кодексу, що мають здійснювати комісії педагогічної етики навчальних закладів та професійні об’єднання вчителів.

До складу комісії педагогічної етики навчального закладу, за пропозицією розробників, мають увійти 2 представники адміністрації навчального закладу та 5 представників трудового колективу, які делеговані загальними зборами трудового колективу.

У разі порушення Кодексу вчителями або іншими працівниками навчальних закладів, які працюють з дітьми, до винних осіб можуть бути застосовані методи впливу передбачені чинним законодавством, зазначається в запропонованому проекті.

Необхідно зазначити, що профільне міністерство звернулося до регіональних управлінь освіти з проханням обговорити текст документа у педагогічних колективах загальноосвітніх навчальних закладів.

Проект Етичного кодексу українського вчителя – proekt_et_kodeks.doc [118.5 Kb] (cкачувань: 225).

За матеріалами
Освіта.ua

ЗАКОНОПРОЕКТ №2681 ДОЦІЛЬНО ПОВЕРНУТИ НА ДООПРАЦЮВАННЯ - ВИСНОВОК ГНЕУ ВРУ Відповідь Мінсоцполітики щодо оздоровлення дітей під час пандемії COVID-19 ШАНОВНІ СПІЛЧАНИ! ТРИВАЄ ЗБІР ПІДПИСІВ ПРОТИ ЗАКОНОПРОЕКТУ №2681! Щодо організації роботи закладів дошкільної освіти під час карантину ПЕРЕВЕДЕННЯ ПЕДАГОГІВ НА СТРОКОВІ ТРУДОВІ ДОГОВОРИ - РОЗ'ЯСНЮЄ МОНУ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ ПОДАНО ПОЗОВ ЩОДО ДИСКРИМІНАЦІЇ ПЕДАГОГІВ ЗА ВІКОВОЮ ОЗНАКОЮ КМУ РЕКОМЕНДУЄ НЕ ЗВІЛЬНЯТИ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ ЗАКОН ПРО ЗАПОБІГАННЯ COVID-19: ВІДПУСТКА ПРАЦІВНИКАМ МОЖЕ НАДАВАТИСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ