Проект Закону України «Про вищу освіту» – адаптація до європейських вимог

1 листопада 2011,Новини, Вища освіта

Проект Закону України «Про вищу освіту» – адаптація до європейських вимогПід час проведення пленарного засідання ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти, за участю Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник зазначив, що фундаментальною передумовою реформування вищої освіти є створення нової законодавчої бази.

Дмитро Табачник зазначив, що проект Закону України «Про вищу освіту» відповідає Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», а основні його положення ґрунтуються на національних традиціях і європейському досвіді.

Крім того, він розповів про основні нововведення закону, а саме: розширення автономії щодо інституційних, академічних та фінансових прав вищих навчальних закладів; звуження системи органів виконавчої влади, що мають у підпорядкуванні вузи; збільшення строків навчання за рівнем магістра до півтора – двох років та в аспірантурі за рівнем доктора філософії – з трьох до чотирьох років.

За словами Міністра, проект закону адаптує структуру вищої освіти до європейських вимог, а також передбачає законодавче врегулювання зовнішнього незалежного оцінювання та посилює інноваційну складову діяльність університетів і чітко визначає організаційно-правові форми впровадження інновацій.

«Політичні ігри, танці та шабаші навколо такого важливого документу, як проект Закону України «Про вищу освіту», неминучі. Але перетворювати їх на безкінечний «мерлезонський балет» не можна. Ми є відповідальними за якісну законодавчу базу і перед нашим суспільством, і перед європейською спільнотою. Адже освітній простір не має меж», - наголосив Дмитро Табачник.

Він також звернув увагу делегатів на те, що проект Закону «Про вищу освіту» в різних редакціях розглядався та обговорювався впродовж трьох років – при трьох урядах і трьох міністрах.

«І нехай не закидає хтось, що він (проект Закону «Про вищу освіту») створений за останній рік-півтора. Закон – не бур’ян, і він не виростає самостійно», – додав Міністр.

Нагадаємо, що на передодні з’їзду відбулось засідання секції «Вища освіта і наукова робота», на якому, одне з рішень делегатам ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти стало: рекомендувати схвалити проект Закону України «Про вищу освіту» (нова редакція); звернутися до Президента України Віктора Януковича з пропозицією направити проект Закону України «Про вищу освіту» (нова редакція), розроблений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту до Верховної Ради України для розгляду як першочергового.

www.mon.gov.ua

17.листопада