Освітній перлині столиці – 100-ліття. Щиро вітаємо з ювілеєм!

15 листопада 2011,Публікації » Новини

Освітній перлині столиці – 100-ліття. Щиро вітаємо з ювілеєм!Школо сьома! Як світлая мрія,

Як натхнення, як пісня пісень –

Ти в короні сивин не старієш,

Тільки сяєш, як сонячний день.

Спеціалізована школа №7 імені М.Т. Рильського Солом’янського району столиці – одна з найстаріших шкіл міста Києва. У 2011 році їй виповнюється 100 років.

100 років трьома абзацами

Освітній перлині столиці – 100-ліття. Щиро вітаємо з ювілеєм!Збудований в далекому 1911 році за ініціативою Івана Науменка, навчальний заклад функціонував як двохкласне училище для юнаків. Згодом у 1915 році йому було присвоєно статус вищого початкового училища для хлопчиків. Уже через п’ять років училище було реорганізовано в єдину трудову школу.

З 1923-ого до 1929 року в школі на посаді вчителя української мови та літератури працював видатний поет, перекладач, публіцист, громадський діяч та академік АН України. Максим Рильський, про якого залишилися теплі й світлі спогади його вихованців. Проходив час. Протягом декількох десятиліть наш освітній заклад виборювала право носити славне ім’я Максима Тадейовича. І тільки в 1985 році було присвоєно статус середньої школи імені М. Т. Рильського.

У березні 2006 року на будівлі школи встановлена меморіальна дошка як пам’ятний знак про працю Максима Рильського в школі. З ініціативи вчителів української мови та літератури та за підтримки батьків, випускників, а також учнів школи у навчальному закладі функціонує письменника. Це справжній духовний осередок навчального закладу.

Символи «шкільної держави»

Освітній перлині столиці – 100-ліття. Щиро вітаємо з ювілеєм!Спеціалізована школа №7 імені М.Т. Рильського, як і інші школи має свої символи: прапор, герб і гімн школи. Автором створення прапора та герба була вчителька образотворчого мистецтва Стелла Лясота. Гімн школи написала викладач української мови та літератури Наталія Костенко, а музику – Олена Осипова.

Серце переповнюється радістю, коли під час всіх святкувань, після Гімну України, учні школи з гордістю виконують Гімн школи. Це справжня радість для нашої маленької «шкільної держави».

Цікаві факти з історії школи

Дослідницька група учнів школи, працюючи над проектом «Моїй школі 100», зібрала деякі архівні фото. Наприклад, фото 1 вересня 1947 року учнів 2-Г класу. Фото історичне і цікаве для сучасних школярів, адже парти дітей тих років відрізнялися від сучасних. Щоб встати із-за такої парти, діти повинні були відкрити кришки парт. В архіві шкільних фотографій є фото 1955 року. Тоді школа називалася Залізнична 7-ома школа.

Проводячи пошукову роботу, учні дізнаються, що сімейна традиція навчатися в школі №7 зберена багатьма родинами. Наприклад, учень 5-А класу Андрій Уткін з гордістю заявляє, що йому в школі навчатися легко, адже тут, як кажуть, і стіни допомагають. У його рідній школі навчався його брат Вадим Уткін, а прабабусю Катерину Ісайкіну, яка пішла до школу в 1924 році, навчав сам М.Т. Рильський. Цікава Традиція навчатися у одній школі склалася і у першокласника Артема Єрошова. Він є представником четвертого покоління сім’ї Єрошових.

Рік 2011-ий

Освітній перлині столиці – 100-ліття. Щиро вітаємо з ювілеєм!Не може бути руху вперед без збереження старих традицій, які є надбанням школи і запорукою її сучасного розвитку. Адже школа не може бути ні древньою, ні старою. У стінах нашого навчального закладу завжди царює дитинство, юність і молодість. Зараз у школі навчається 563 учні. Педагогічний колектив школи – це справжня команда однодумців. Працюють в школі висококваліфіковані педагоги, творчі особистості, яких об’єднує велика любов до дітей, прагнення до самовдосконалення. Нині у школі працює 50 учителів, з них 11 учителів-методистів, 9 старших вчителів, 15 відмінників освіти України. Школа дуже цінує своїх вчителів пенсійного віку, адже це підтримка і порада нашим молодим вчителям, яких навчаємо та оберігаємо у своєму колективі. педагогічний склад постійно оновлюється. У нього вливаються нові люди, але в школі завжди залишається особливий мікроклімат допомоги та доброзичливості.

Галина  Федюніна, голова ПК спеціалізованої школи №7 імені М.Т. Рильського

11.листопада