Нарада керівників загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів

Нарада керівників загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів7 грудня, в День місцевого самоврядування, у Київському палаці дітей та юнацтва відбулася нарада керівників загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів м. Києва.

На нараді були присутні начальники управлінь освіти районних в м. Києві державних адміністрацій, заступники начальників управлінь освіти, директори науково-методичних центрів районних управлінь освіти, керівники загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів.

Участь у роботі взяли заступник голови Київської міської державної адміністрації Леонід Новохатько, голова Державної інспекції навчальних закладів України Михайло Гончаренко, керівники структурних підрозділів КМДА: начальник Служби у справах дітей Микола Кулеба та директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валерій Танцюра, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь.

Відкриваючи засідання, начальник Головного управління освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Віра Горюнова зауважила: «Цього року в житті освітян України відбулися ключові події, які на довгі роки визначили основні напрями, пріоритети, завдання і механізми реалізації державної політики в галузі освіти, а саме ми стали свідками та безпосередніми учасниками: ІІІ Всеукраїнського з`їзду педагогічних працівників, міжнародного форуму Міністрів освіти європейських країн "Європейські освітні системи 21 століття: Київські ініціативи". З метою обміну досвідом делегація освітян міста побувала з дружнім візитом у місті Москва на проведенні Дня України в РФ». Після висвітлення актуальних питань столичної освіти в кожній її ланці Віра Зіновіївна зупинилася на робочих моментах, що контролюються як державними установами, а так і ЗМІ: охоплення дітей та підлітків шкільного віку навчанням, робота шкільних їдалень й організація харчування учнів.

Проект Київського стандарту освіти standart-osv_ti.pps [5.11 Mb] (cкачувань: 14) представляв ректор Київського університету імені Бориса Грінченка, академік НАПН України Віктор Огнев’юк. Презентація проекту викликала жваве обговорення. Під час дискусії та виступів доповідачів формулювалися конкретні пропозиції та уточнення до проекту, тому було вирішено виділити ще тиждень на доопрацювання КСО.

Упродовж наради було оприлюднено пропозицію перетворити муніципальні надбавки на інструмент підвищення якості освіти шляхом їх диференціації в залежності від особистого вкладу вчителя. З цим категорично не погодився голова КМОППОіНУ Олександр Яцунь, наголосивши у своєму виступі та тому, що зазначена надбавка до посадового окладу в розмірі 20% – працівникам галузі та 50% – керівникам закладів освіти столиці є життєвою необхідністю, «соціальною подушкою» і  апріорі не може стати диференційованою.

Про сучасний стан і міжнародний досвід галузі «Освіта» на нараді доповідали начальник управління освіти Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації Євгенія Ярова, директор Міжрегіонального вищого професійного училища зв’язку м. Києва Василь Петрович, директор Центру моніторингу столичної освіти Оксана Денисюк, директор ліцею № 38 імені В. Молчанова Шевченківського району м. Києва, представник України в Європейській Асамблеї директорів шкіл Ірина Козіна та менеджер освітньої мережі Microsoft. «Партнерство в навчанні» Ольга Свириденко.

Прес-служба КМОППОіНУ