Освітянська профспілка і київська влада: почався конструктивний діалог

25 лютого 2009,Публікації » Новини

Освітянська профспілка і київська влада: почався конструктивний діалог
24 лютого
Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України провела загальні збори голів первинних профспілкових організацій закладів освіти м. Києва.

Тема зібрання – обговорення кола освітянський проблем та вироблення стратегії захисту трудових та соціально-економічних прав і гарантій освітян.
Всього взяли учать майже 1100 профспілкових лідерів.

Запрошені високопосадовці виконавчого органу Київської міської ради Київської міської державної адміністрації – виконуючий обов’язки голови КМДА Анатолій Костянтинович Голубченко, заступник голови КМДА Віталій Станіславович Журавський, начальник Головного фінансового управління Віктор Михайлович Падалка, начальник Головного управління освіти і науки Лілія Михайлівна Гриневич, а також голова Асоціації керівників шкіл м. Києва Юрій Володимирович Шукевич.

„Низька заробітна плата і драконівські тарифи на ЖКП, на тлі проекту бюджету освіти – 2009, призведуть до зубожіння кожної освітянської сім'ї”

Голова Київської міської освітянської профспілки Олександр Яцунь

„Зараз відбувається загальне зменшення видатків на потреби галузі. Із цих коштів вдається закласти лише асигнування на надбавку 50% керівникам навчальним закладам і 10% – усім працівникам, решта залежить від подальшого корегування бюджету”

Начальник Головного фінансового управління Віктор Падалка

„Вилучення коштів Кабінетом Міністрів із бюджету Києва у 2009 році складає 7,5 млрд при загальному бюджеті 15,6 млрд. Назріла потреба корегування міського бюджету і зменшення перерахування коштів до загального державного бюджету України”

Начальник Головного управління освіти і науки Лілія Гриневич

„Я особисто призупинив дію розпорядження про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і медичні послуги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я. Тепер пропоную створити тристоронню Раду соціального партнерства до складу якої увійдуть і профспілки. Давайте робити діалог між владою і профспілками та разом спробуємо ще раз все вирахувати, обговорити і прийти до вирішення цієї проблеми”

Виконуючий обов’язки голови КМДА Анатолій Голубченко

„Ми підтримаємо лише соціальний бюджет, що включає наші вимоги, які ми неодноразово висловлювали Київській владі – і у численних зверненнях, і біля стін мерії 12 лютого 2009 року. Якщо ж наші вимоги проігнорують і цього разу, ми підтримаємо ініціативу Київської міської ради профспілок щодо входження у трудовий спір із КМДА”

Голова Київської міської освітянської профспілки Олександр Яцунь

25 лютого відбулося розширене засідання Київської міської ради профспілок. Було прийнято рішення про призупинення акції протесту 26 лютого 2009 року. Виконуючий обов’язки голови КМДА Анатолій Голубченко виступив з інформацією про те, що 20 % стимулююча надбавка до посадового окладу освітянам буде врахована у проекті бюджету на 2009 рік.

У свою чергу об’єднання профспілок м. Києва, у тому числі й Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України, готові до конструктивної співпраці із київською владою. У разі невиконання вимог – профспілки вступають у трудовий спір із КМДА.

Колективний трудовий спір (коментар юриста )
Порушення роботодавцями законодавства про працю, невиконання умов колективного договору, недосягнення згоди щодо встановлення чи зміни соціально-економічних умов праці: невчасна виплата заробітної плати, зменшення рівня оплати праці працівників, неоплата передбачених законом оплачуваних відпусток тощо, є причиною виникнення колективного трудового спору.

Для вирішення колективного трудового спору застосовується ряд, передбачених законодавством процедур: розгляд вимог працівників на зборах (конференції) трудового колективу, затвердження вимог працівників профспілкою, створення примирних комісій та трудового арбітражу. В тому випадку, якщо роботодавцем було відмовлено у задоволенні вимог трудового колективу, працівники мають право перейти до страйку. Право працівників на страйк гарантоване Конституцією України. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у страйку.

Участь у страйку не є порушенням трудової дисципліни і не може розглядатись роботодавцем як підстава для застосування дисциплінарних стягнень: догани чи звільнення. Разом з тим, дні участі у страйку працівникові не оплачуються. Страйк, хоча і застосовується як крайній засіб вирішення колективного трудового спору, водночас є одним з найбільш дієвих методів на шляху до задоволення вимог працівників та врегулювання трудового конфлікту.

ОГОЛОШЕННЯ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ 13 березня 2020 року відбудеться ХІІІ звітно-виборна конференція Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України   ПОРЯДОК ДЕННИЙ Звіт про роботу ради Київської міської організації Профспілки працівників освіти і ...

29.січня