Із виступу Ольги Чабанюк на Всеукраїнських зборах голів первинних профспілкових організацій

4 березня 2009,Новини, Вища освіта
За даними Департаменту комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України загальна площа гуртожитків вищих навчальних закладів становить 8,1 млн кв. метрів. На одного студента припадає близько 4 кв. метрів при нормі не менш ніж 6 кв. метрів. Із більше ніж 3 тис. будівель студентських гуртожитків тільки 3% повністю відповідають сучасним вимогам, а з 960 гуртожитків професійно-технічних навчальних закладів – 4%.

У Державному бюджеті України на 2008 рік на будівництво і реконструкцію гуртожитків виділено 92 млн грн (40 млн грн – загальний фонд, 52 млн грн – спеціальний фонд) Постанова КМУ № 228. З 52 млн грн спеціального фонду на виконання програми не надійшло ні копійки. Із них – 40 млн грн. розподілено: на виконання Постанови КМУ № 107 (до ЄВРО–2012) – 20 млн грн, з яких профінансовано лише 8,7 млн грн. На решту 20 млн грн Міністерство освіти і науки України профінансувало реконструкцію та ремонт 150 гуртожитків ВНЗ та ПТУ України.

З прийняттям бюджету України на 2009 рік бюджетні кошти на ремонт та реконструкцію гуртожитків навчальних закладів спрямовуватимуться тільки відповідно до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Загалом на ці цілі заплановано спрямувати 201, 0 млн грн. Виконання робіт буде здійснюватися за рахунок коштів Стабілізаційного фонду а не загального фонду, як це планувалося зробити раніше.
Безумовно і це позитив. Але Стабілізаційний фонд тільки формується, і не відомо чи буде фінансування на ці цілі.

Останнім часом підвищилася конкуренція на ринку освітніх послуг. Для абітурієнтів, які бажають вступити до того чи іншого університету, однією з важливих складових вибору ВНЗ є забезпечення місцем у гуртожитку, якість та вартість проживання, доступність побутових послуг.
Разом з тим значна кількість студентів поселена не за санітарними нормами. Згідно статистики близько 10 000 студентів місць у гуртожитках не вистачає взагалі.

За роки незалежності побудовано лише 2 гуртожитки: КНЕУ (гурт. № 5) та НАДПСУ (гурт. № 3). Розпочато будівництво в НТУУ “КПІ” та НУХТ.
Ситуація з поселенням іногородніх студентів до гуртожитків безумовно покращилася б якби був збудований муніципальний студентський комплекс "Пектораль", проект якого був презентований ще у 2006 році. Він мав розгорнутися на площі 15 гектарів і розрахований на 7 тисяч місць за всіма санітарними вимогами та власною потужною інфраструктурою. Територіально мав знаходитися в Голосіївському районі м. Києва по вулиці Трутенка, 9. Але і ця обіцянка виявилася мильною бульбашкою перед виборами.
Як з’ясувалося згодом, земля, на якій мав постати комплекс гуртожитків, і де за участю перших осіб держави та студентства закладено наріжний камінь, належить Міністерству оборони України, а не міській громаді. Ніяких перемов щодо зазначеного будівництва з Міністерством ніхто не вів. А з часом цю тему взагалі перестали згадувати.

Якщо можновладці хочуть, щоб студенти здобували гідну освіту, необхідно саме зараз, поки ще не пізно, звернути увагу на зазначені проблеми, тому пропоную комплексне вирішення проблеми:

1. Місто безкоштовно надає земельну ділянку саме для будівництва нових студентських гуртожитків.
2. Міністерство бере на себе фінансування розробки всієї техніко-економічної документації.
3. Кабінет Міністрів України в найкоротші терміни погоджує всі дозволи.
4. ВНЗ, за кошти, зароблені від платних послуг, веде будівництво.
Така схема має бути відображена в Державній програмі.

Тільки разом можна досягти результату. Давайте підтримаємо один одного!