Із кризи Україна вийде «очищеною»

4 березня 2009,Публікації » Новини

Послугами служби зайнятості в 2009 році можуть скористатися понад 3 млн. осіб. На початку лютого поточного року на обліку в центрах зайнятості перебувало 930 тисяч осіб, і на це число було майже 85 тисяч вакансій, тобто 11 претендентів і одна пропозиція (на початку лютого 2008 року – 4). У деяких регіонах співвідношення тих, хто шукає роботу і кількості вільних вакансій ще вища: у Вінницькій області – 39, в Івано-Франківській і Хмельницькій областях – 48, а в Черкаській області – 77 осіб.

Нові правила на ринку праці

Але робота є. Щоправда, підшукати її з високою заробітною платою стає дедалі важче. Ще минулої осені у Києві на зарплату в 1500 гривень охочих було небагато. Сьогодні і такі вакансії заповнюються швидко.
  Активний пошук працівників ведуть державні та комунальні підприємства, що пропонують вакансії слюсарів, електромонтерів, малярів, монтажників, електрогазозварників. Мають попит професії сфери обслуговування – продавці та офіціанти. Затребуваними залишаються водії і охоронці. Людині, яка шукає роботу й адекватно сприймає ситуацію, готова до перегляду своїх поглядів і планів, враховує реальні потреби ринку праці, вважає Володимир Галицький, знайти роботу не важко. Попит на бухгалтерів знизився утричі, на економістів, касирів, банкірів – удвічі, проте з'явилася велика затребуваність менеджерів з реклами, менеджерів з продажу, IT-фахівців, «антикризовиків» та працівників страхових компаній, не залишаться без роботи фахівці банків.
  Інша справа, що багато безробітних не погоджується на перекваліфікацію. Сьогодні професійну підготовку і перекваліфікацію Державний центр зайнятості проводить виключно під замовлення працедавця і в основному по робітничих професіях. У січні 2009 року профнавчання пройшли 40,3 тис. осіб.
  Після кризи, упевнений Володимир Галицький, Україна буде іншою, «очиститься» від рис індустріальної економіки. Уже найбільші втрати понесли хімічна, металургійна та будівельна галузі. І ще – виживуть професіонали. «Ми є свідками грандіозного і глобального світового перетворення. Хвиля безробіття, зумовлена економічною нестабільністю, пройде, як стихійне лихо або епідемія грипу. Час «наявності дипломів за відсутності знань» мине. Професіоналізм – стане основною вимогою працедавця».

Антикризовий закон

Володимир Галицький розповів про нове антикризове законодавство, зокрема, Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення». що набрав чинності 13 січня 2009 року. Ним передбачено створення механізмів підтримки фахівців на підприємстві. За рахунок Фонду соцстрахування роботодавці тепер можуть проводити перепідготовку чи підвищення кваліфікації своїх працівників, яких довелося би скорочувати у зв'язку з реорганізацією, чи тимчасовою зупинкою підприємств.
  Закон визначив джерела для покриття дефіциту бюджету страхового Фонду на випадок безробіття в 2009-2010 роках. Розмір внесків до Фонду збільшиться на 0,4 відсотка і становитиме 2,2 відсотка, з яких 1,6 платять роботодавці, а 0,6 – наймані працівники. Розширено коло осіб, які сплачуватимуть такі внески. Тепер це і особи, які проходять альтернативну (невійськову) службу, працюють неповний день або тиждень, працюючі пенсіонери, ті, хто тимчасово працює за наймом, у тому числі іноземці й особи без громадянства. Відпрацьовано також механізм виплат у зв'язку з частковим безробіттям тощо.
  Володимир Галицький розповів, що відповідно до антикризового закону змінено і критерії «відповідної» роботи для окремих категорій громадян. Зміни також стосуються і осіб, які не мають чи втратили кваліфікацію у результаті тривалої перерви.
  Введено нове у законодавстві поняття «загальнодержавні оплачувані громадські роботи» (додатково до «громадські роботи»): будівництво і реконструкція спортивної, транспортної, медичної і туристичної інфраструктури, зокрема в рамках підготовки до Євро-2012. На цих роботах потрібні будуть інженери, проектувальники, виконроби, зварювачі, монтажники, токарі. Звичайно, отримують такі роботи передусім громадяни, які перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні.

За «згодою сторін» чи «за власним бажанням»

Сьогодні роботодавці, намагаючись позбавитися тривалої процедури скорочення штату масово змушують працівників до підписання звільнення за таким формулюванням. Навіть у кризові 90-ті роки, зауважив Володимир Галицький, чисельність працівників, вивільнених за скороченням штату, які реєструвалися у службі зайнятості, становила до 30 відсотків загальної чисельності зареєстрованих безробітних. За три останні місяці 2008 року таких було лише 2 відсотка.
  Проте примушувати ніхто не має права, та й людині самій слід бути розважливішою, адже йдеться, що «за згодою». У разі тиску Володимир Галицький радить працівникам звертатися до профспілок, а також до центру зайнятості, до інспекцій з праці і прокуратуру, – скрізь на сьогодні налагоджено «гарячі лінії».
  Розірвання трудового договору «за згодою сторін» за законом не вважається втратою роботи з незалежних від застрахованих осіб обставин. Оскільки звільнення «за згодою сторін» за своєю правовою природою передбачає виявлення працівником свого бажання припинити трудові відносини і є схожим до звільнення «за власним бажанням», наголосив Володимир Галицький, новим Законом «Про внесення змін...» передбачено усунення дискримінації між порядком отримання допомоги по безробіттю особами, звільненими з останнього місця роботи «за власним бажанням» та «за згодою сторін», чим посилено відповідальність працівника за прийняття рішення. Тобто у двох випадках працівник втрачає соціальний захист, передбачений у разі звільнення «з причини реорганізації» або «скорочення штату»: попередження про майбутнє вивільнення не пізніше, як за два місяці до вивільнення, що дає можливість підшукати місце роботи, вихідну допомогу у розмірі, не меншу від середнього місячного заробітку, отримання грошової допомоги у службі зайнятості уже на 8 день.

Про особисте селянське господарство

За Законом «Про внесення змін...» члени особистих селянських господарств класифікуються як «зайняте населення» за умови, що робота в цьому господарстві для них є основною. Проте, з'ясувалося, це насправді важко визначити і ця норма у селян зумовлювала особливо багато нарікань. «На мою думку, справа навіть не у виплатах по безробіттю – а в отриманні державних субсидій на компенсацію витрат на комунальні послуги, – зазначив Володимир Галицький, – для цього і потрібна селянам довідка із центру зайнятості. Усі вони вставали на облік у центри зайнятості, але працювали у своїй більшості на своїх господарствах, вирощувану продукцію реалізовували, тобто мали заробіток і при цьому отримували чималеньку допомогу на оплату комунальних послуг. Після консультацій з головами селищних рад, райдержадміністрацій і депутатів, які живуть у сільській місцевості, народилася постанова Кабінету Міністрів N219 і найближчим часом її буде затверджено. Тепер ведення особистого селянського господарства вважається основною роботою за умови, що протягом 12 місяців, які передували дню звернення до державної служби зайнятості, він займався лише веденням особистого селянського господарства чи одночасно працював на умовах найму або займався іншим видом діяльності, визначеним частиною третьою ст.1 Закону України «Про зайнятість населення», менше 26 календарних тижнів. Такі члени особистого селянського господарства не підлягають реєстрації у службі зайнятості, тобто не вважаються безробітними».

Л. Соколова

ОГОЛОШЕННЯ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ 13 березня 2020 року відбудеться ХІІІ звітно-виборна конференція Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України   ПОРЯДОК ДЕННИЙ Звіт про роботу ради Київської міської організації Профспілки працівників освіти і ...