Неоплата праці за заміну – порушення прав освітян!

10 січня 2012,Публікації » Новини

Неоплата праці за заміну – порушення прав освітян!Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи – це праця, виконувана поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, за тимчасово відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням і з інших причин працівника за основним місцем роботи протягом установленої законодавством тривалості робочого дня.

Відповідно до п. 6.3.6 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011–2015 роки сторони угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки встановлювати розміри доплат за суміщення професій, посад, розширення зони обслуговування, за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників без звільнення від своєї основної роботи на підставі колективних договорів з використанням на цю мету всієї економії фонду заробітної плати за відповідними посадами.

За виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника згідно з наказом МОН України №557 від 26.09.2005 року "Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ" виплачується доплата в розмірі до 50% посадового окладу. Зазначені види доплат не встановлюються керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їхнім заступникам.

Організація і порядок оплати заміни тимчасово відсутніх учителів здійснюється відповідно до листа МОНУ від 28.11.2008 № 1/9-770 «Про організацію та порядок оплати праці за заміну тимчасово відсутніх учителів».

За загальним правилом, у випадку заміни відсутнього вчителя іншим учителем забезпечується оплата праці за додатково проведені уроки, порядок здійснення якої унормовано п. 73 Iнструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОНУ від 15 квітня 1993 року №102. При оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх у зв'язку із хворобою або з інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців, здійснюється погодинна оплата праці.

Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагога провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного  навантаження  в порядку,  передбаченому п. 68 Iнструкції, а саме, шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навчальне навантаження на  тижденьі ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Зауважимо, що ні оплата заміни тимчасово відсутнього учителя, ні оплата праці за виконання обов’язків тимчасово відсутніх інших педагогічних працівників не залежить від виплати грошової допомоги з тимчасової непрацездатності працівникові, який хворіє. Тобто, факт оплати перших п’яти днів непрацездатності за рахунок роботодавця не впливає на оплату праці за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

За всі дні виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника має бути виплачена доплата у розмірі до 50% посадового окладу або проведена оплата за заміну тимчасово відсутнього педагога у порядку, передбаченому Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом МОНУ від 15 квітня 1993 року №102.

Юридична служба КМОППОіНУ