2 лютого 2012,Публікації » Новини

Прем'єр-міністр доручив визначити шляхи збільшення частки оплати праці українцівПрем’єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству соціальної політики вивчити питання економічно обґрунтованого збільшення рівня оплати праці та запропонувати відповідні механізми стимулювання росту частки оплати праці в собівартості продукції. Про це Глава Уряду заявив, розпочинаючи засідання Кабінету Міністрів.

«Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом з Міністерством соціальної політики глибоко вивчити питання економічно обґрунтованого збільшення рівня оплати праці та запропонувати відповідні механізми стимулювання росту частки оплати праці. І ми їх обговоримо з соціальними партнерами, з суспільством, щоб визначити виважену траєкторію справедливого росту трудових доходів», – заявив Микола Азаров.

За його словами, справедлива оплата праці – це особлива турбота Уряду і головний пункт у діалозі влади з профспілками і роботодавцями.

«Прямий шлях до підвищення трудових доходів – це стале економічне зростання і підвищення продуктивності праці. Поліпшення економічного стану підприємств швидко обертається на зростання заробітної плати», – зазначив Прем’єр-міністр. Він додав, що так було на початку 2000-х років, до 2004 року, коли найбільше за історію України зростання супроводжувалось зростанням реальної заробітної плати вдвічі. Так само за останні два роки виходу з кризи. У грудні 2011 року середня заробітна плата перевищила 3 тис. гривень, що майже на 40% більше, ніж два роки тому.

Але зараз, як підкреслив Глава Уряду, докризова купівельна спроможність ще не відновилась (цього слід очікувати лише поточного року), і проблема справедливої оплати праці не вирішена. «Тому нам потрібна відповідальна державна політика подолання цього розриву», – зазначив Микола Азаров.

Разом з тим, за його словами, потрібні механізми управління трудовими доходами в тих випадках, де держава має на це законне і природне право. Це, зокрема, стосується справедливого перерозподілу надвисоких доходів чи експлуатації надр: «Так, наш експорт значною мірою базується на сировинних галузях, а частка оплати праці в собівартості продукції цих галузей найнижча. Таким чином, дохід від надр, які належать народу, меншою мірою отримують громадяни України. Це несправедливо, і це одна з речей, які треба міняти».

Микола Азаров наголосив, що у цьому питанні рух повинен бути зустрічним: держава створює умови, а бізнес відповідає справедливим збільшенням оплати праці.

Уряд починає реалізацію пропозицій профспілок, висловлених та переданих Главі Уряду під час його зустрічі 27 січня ц.р. з профспілковим активом.

За матеріалами

Офіційного сайту ЦК Профспілки та Урядового порталу