Підготовка проекту Закону України "Про вищу освіту"

15 березня 2012,Новини, Вища освіта

Шановні освітяни!

Робоча група з доопрацювання проекту Закону України «Про вищу освіту», до складу якої входили представники Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, завершила етап узгодження пропозицій і підготовки документа.

Остаточний варіант законопроекту подано до Кабінету Міністрів України для подальшого розгляду та внесення до Верховної Ради.

Закон України “Про вищу освіту” [проект] / оновлено 07.03.12 | 17:00
Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про вищу освіту»
Пропозиції щодо внесення змін та доповнень до проекту Закону України про вищу освіту (реєстр. № 9655 від 28.12.2011 р., внесений Кабінетом Міністрів України) - таблична форма
Порівняльна таблиця до Прикінцевих та перехідних положень проекту Закону України “Про вищу освіту”

З повагою
Олександр Яцунь

Коментар від http://kpi.ua/attention

Коментар до законопроекту «Про вищу освіту»

Шановні колеги!

За дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Яновича Азарова від 25 січня 2012 року була створена робоча група з доопрацювання Закону «Про вищу освіту». Діяльність робочої групи відбувалась у декілька етапів. На першому етапі через Інтернет була отримана велика кількість пропозицій до Закону. На другому етапі відбулось оп

рацювання надісланих пропозицій за окремими напрямками (освітнім, науково-інноваційним, молодіжним і соціальним), а на наступному етапі відбувалася робота з системного узгодження документу, що створювався.

До складу робочої групи увійшли представники великої групи ВНЗ України (включаючи медичні, військові, юридичні та інші), НАН України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Групи народного депутата України Ю.Мірошниченка, Асоціації навчальних закладів України приватної форми власності, Конфедерації недержавних ВНЗ України, Ради ректорів Київського регіону, ВГО “ГРОНУ”, Альянсу USETI, Конфедерації роботодавців України, Національного Темпус-офісу в Україні, Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки, Студентської профспілкової асоціації м. Києва, Незалежної студентської профспілки "Пряма дія“, Української асоціації студентського самоврядування, Фундації регіональних ініціатив", Громадської ініціативи "Студентський захист", Громадянського руху «Відсіч» та інших.

Відправними орієнтирами при розробці законопроекту були доручення Президента України, модель європейської освіти і науки. Документ створювався на основі консолідації трьох, зареєстрованих у ВР законопроектів і пропозицій професійної громадськості.

Робота над законопроектом здійснювалася на засадах широкого громадського обговорення його засад представниками студентства і громадськими організаціями, що репрезентують різні думки і настрої суспільства. Зокрема через Інтернет було отримано понад 4000 пропозицій до закону, в робочій групі взяли участь представники біля 100 організацій і установ. Усі положення законопроекту приймалися шляхом консенсусу.

Важливим принципом при розробці законопроекту було гармонійне поєднання нововведень з добре працюючими нормами, специфічними для нашої країни. Наприклад, для ступеневої освіти було введено європейську трьох-рівневу систему (бакалавр, магістр, доктор філософії) і збережено традиційні для України рівні молодшого спеціаліста, кандидата наук та ступінь доктора наук.

Презентуємо Вам новий законопроект, створений в результаті більш ніж місячної напруженої роботи професійної громадськості України. Усі його положення приймалися шляхом консенсусу. Тому можна передбачати, підтримку законопроекту суспільством, що забезпечить успішну реформу вищої освіти, проведену Урядом України.[/quote]

Приєднуйтеся до обговорення в коментарях та надсилайте пропозиції і зауваження електронною поштою
orgprofspilka.kiev.ua