ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany/

Ухвалено Герб та Прапор міста Києва

23 березня 2009,Публікації » Новини

Робоча група з підготовки герба та прапора м. Києва ухвалила остаточні зображення основних символів столиці. Ними стали герб та прапор, розроблені художниками О.Руденком та В.Мітченком.Про це інформує прес-служба КМДА.

Як повідомив голова робочої групи заступник голови КМДА Сергій Рудик, в основу герба столиці покладені зображення гербів Києва 1672 та 1782 років. І безумовним досягненням робочої групи стало те, що в сучасному гербі вдалося поєднати дві традиції, які протягом майже всієї історії гербової символіки Києва існували паралельно – безпосередньо образ покровителя та оборонця міста Архангела Михаїла та давнього символу київського магістрату – «куші» (арбалету).

Також заступник голови КМДА підкреслив, що повністю задоволений результатами, оскільки робоча група у стислі терміни розробила якісні оновлені сучасні графічні образи герба та прапора Києва. Він наголосив на тому, що високий професійний рівень членів групи дозволив поставити крапку у справі відновлення історичних традицій символів київської громади, розпочату міською владою ще у 1995 році.

Наразі робоча група вирішила не ініціювати прийняття нового рішення Київради про герб та прапор м. Києва, а внести зміни до вже існуючого («Про герб міста Києва» від 18.04.1995 року № 57). Зокрема, заплановано уточнити геральдичні описи основних символів столиці та затвердити Положення про використання герба та прапора міста.

Також, за результатами засідання, робоча група ухвалила звернення до Київради з проханням затвердити гімном Києва добре відому всім киянам пісню «Як тебе не любити, Києве мій!» (слова Дмитра Луценка, музика Ігоря Шамо).

«Наша спільна позиція – не вигадувати нічого нового, а використати добре відому всім пісню «Як тебе не любити, Києве мій!», яка по факту вже є народним гімном столиці», – прокоментував таке рішення Сергій Рудик.

Отже, відповідно до рішення робочої групи з підготовки герба та прапора м. Києва, запропоновано такий вигляд основних символів столиці України.

1. Герб (повний герб).

У синьому полі гербового щита із закругленою нижньою частиною срібний святий Архістратиг Михайло у срібному обладунку та скріпленою фабулою плащі, із золотим німбом, із золотим полум’яним мечем у правій руці та зі срібним овальним щитом – у лівій. На овальному щиті вміщено зображення арбалета – «куші», покладеного у стовп (вертикально).

Гербовий щит розміщено на золотому бароковому картуші та увінчано золотою трьохзубцевою міською мурованою короною (лат. Corona Muralis).

2. Малий герб.

3. Прапор.

Прапором столиці України – міста-героя Києва є синє прямокутне полотнище із співвідношенням сторін 2:3 із вміщеним у центрі зображенням герба міста. Висота герба складає 2:3 ширини полотнища. Обидва боки полотнища ідентичні.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018