Відбувся ІV пленум ЦК Профспілки з питань реформування вищої освіти

20 березня 2012,Публікації » Новини

Відбувся ІV пленум ЦК Профспілки з питань реформування вищої освіти20 березня 2012 року в Будинку спілок відбувся ІV пленум ЦК Профспілки працівників освіти і науки України за участю міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника, заступника Голови ФПУ Григорія Осового, члена Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народного депутата Сергія Баранова-Мохорта.

«Про роботу та завдання організаційних ланок Профспілки в умовах реформування системи вищої освіти» доповів заступник Голови Профспілки Сергій Романюк. Він зазначив, що в результаті оптимізації мережі вищих навчальних закладів реорганізовано 26 вишів. Також він поінформував, що гострими залишаються питання надання житла викладачам і науковцям ВНЗ, рівень стипендіального забезпечення студентів, робота санаторіїв-профілакторіїв, спортивно-оздоровчих таборів, гуртожитків тощо.

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник зауважив: «Якщо спитаєте, як ми співпрацюємо з нашим галузевим Центральним комітетом Профспілки, хотів би відповісти: нормально, по-діловому. Не можу сказати, що ми єдина родина… але, як у селі сусіди, не можемо дозволити собі не вітатися або не обмінюватися думками». Також він поінформував, що не вірить у прийняття доопрацьованого робочою групою Закону України "Про вищу освіту", оскільки це потребує внесення змін щонайменше до Податкового, Земельного кодексів та пенсійного законодавства. Окрім того, керманич профільного міністерствавін наголосив, що передивився проект постанови пленуму і погоджується практично з усіма позиціями.

Роботу експертної групи з доопрацювання проекту Закону України «Про вищу освіту», до складу якої входили представники Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, висвітлив голова профкому студентів НТУУ «КПІ» Андрій Гаврушкевич. Загалом робоча група підтримала і внесла до законопроекту 36 пропозицій профспілкової сторони з питань соціально-економічного захисту студентів та науково-педагогічних працівників.

Голова ППО Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Цвих у своєму виступі підкреслив важливість аналізу бази внутрішніх нормативних документів ВНЗ (статути, колективні договори тощо).

Тож під час засідання, що проходило під головуванням очільника Профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова, відбулося ґрунтовне обговорення профспілкової діяльності в умовах реформування вищої освіти. Після виступів і дискусій учасники пленуму прийняли відповідну постанову.

Прес-служба КМОППОіНУ

ОПИТУВАННЯ СПІЛЧАН