Перший крок до захисту прав учнів у майбутньому

Перший крок до захисту прав учнів у майбутньомуКожного року випускники шкіл, ставши студентами вищих навчальних закладів, опиняються перед вибором – вступати до профспілкової організації чи ні. Це пов’язано, насамперед з тим, що більшість учнів не мають ніякого уявлення про те, що таке профспілка і яка її роль у житті людини. Саме для цього з 2006 року в місті Києві учителі проводять профспілкові уроки, які допомагають з’ясувати, як учні зможуть захистити свої права в майбутньому завдяки профспілкам.

У Києво-Печерському ліцеї  №171 «Лідер» учитель історії Ігор Віталійович Алєксєєнко провів для учнів десятого класу профспілковий урок на тему: «Київська міська організація – захист, турбота, довіра». Урок Ігоря Віталійовича супроводжувався слайд-шоу та відеороликами, які дозволили детально розповісти школярам про виникнення профспілок, їхню діяльність та роль у житті суспільства. Учнів ознайомлено з профспілковим сайтом, де можна знайти чимало цікавої та корисної інформації про охорону праці, отримати юридичні консультації  в он-лайн режимі, а також дізнатися про соціальну підтримку членів профспілки. Звернено увагу на обмін досвідом та розширення співпраці з профспілками працівників освіти Росії, Білорусі, Польщі та Ізраїлю. Ігор Віталійович розповів також про діяльність студентських профспілок, акцентував увагу на проведенні серед студентів спортивних змагань з боксу та футболу, які проводяться за підтримки цієї організації. Після цього уроку чимало учнів змогли впевнено сказати, що діяльність профспілки – це, насамперед, соціальний діалог з владою.

Ігор Алєксєєнко висловив свою думку: «Профспілкові організації в Україні є дуже молодими. За часів радянської влади довіра до профспілки була невисокою, і донині в суспільстві залишився стереотип, що профспілка – це частина влади, а значить немає ніякого сенсу до неї звертатися за допомогою у вирішенні певних проблем. Тому сьогодні перед профспілковою організацією стоїть велике завдання – зламати цей стереотип, показуючи своїми діями, що вона відстоює права громадян і розуміє їхні соціально-економічні потреби. Я вважаю, що завдяки профспілці можна дізнаватися про правовий захист громадян та певні зміни в українському законодавстві, в тому числі й фінансування шкіл та інших навчальних закладів».

Катерина Покляцька,

Прес-служба КМОППОіНУ