УГЛ презентує профспілковий урок

УГЛ презентує профспілковий урок6 квітня 2012 року в Українському гуманітарному ліцеї (УГЛ) КНУ імені Тараса Шевченка Печерського району м. Києва Яків Михайлович Гольденберг провів профспілковий урок для учнів 10-го класу. На уроці були присутні гості – голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України О.М. Яцунь та голова Печерської районної у м. Києві організації Профспілки працівників освіти і науки України О.І. Баклан. Учитель ознайомив молодь з історією створення профспілкових організацій, їхніми основними завданнями й принципами. Він зосередив увагу учнів на меті діяльності профспілки, яка полягає у здійсненні представництва і захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів організації.

Яків Гольденберг надав вичерпну інформацію про перші витоки профспілкових організацій, а саме трейд-юніонів, про розвиток і роль профспілок у Радянському Союзі, про парадокси «радянської моделі» профспілок, до складу якої входили роботодавці та наймані працівники, що суперечило природі професійної спілки. Під час презентації учні мали змогу дізнатися про перший міський комітет профспілки працівників освіти та наукових установ міста Києва, який було створено у червні 1975 року, а також простежити хроніку дій щодо представництва соціально-економічних і трудових інтересів освітян.

Щоб у майбутньому учні змогли краще зорієнтуватися, з якими питаннями вони можуть та мають право звертатися до профспілкової організації, учитель ознайомив школярів із тематикою питань, які найчастіше надходять від спілчан: оплата праці, атестація педагогічних працівників, режим роботи робочого часу та інше.

Виступаючи перед учнями на уроці, голова КМОППОіНУ О.М. Яцунь сказав: «Сьогодні Київська міська організація Профспілки нараховує 185 850 членів, з яких значна частина – це студентство. Усі заходи й стратегії ми проводимо та розробляємо – з широким представництвом студентства. 2008 рік показав, що життя не стійке, економіка може занепасти, а статки людини зникнути. Невпевненість громадянина в завтрашньому дні є негативним суспільним явищем. Французькі, грецькі, італійські, англійські та іспанські профспілки виступають законодавцями соціального захисту в своїх країнах. Влада тієї чи іншої країни повинна бути арбітром, утворювати тріумвірат: найманий працівник, роботодавець і влада. Якщо цей тріумвірат збалансований, то тоді наступає можливість досягти соціальної справедливості».

Після виступу О.М. Яцуня учні мали змогу поставити запитання гостю та поспілкуватися з ним особисто.

Директор ліцею Галина Стефанівна Сазоненко, кандидат педагогічних наук, Народний учитель України висловила своє бачення щодо ролі профспілки та її діяльності: «У радянські часи профспілки були менш впливовими. Сьогодні ж це громадське об’єднання спроможне лобіювати професійні інтереси, захищати права громадян та сприяти творенню громадянського суспільства. Профспілка більше впливає лише на ту частину громадян, які працюють у державних структурах і мають безпосереднє відношення до розбудови країни. На мою думку, профспілка має важливе значення для вчителя. Адже ми звикли до того, що через цю організацію може бути почутий голос педагога та надаватися йому необхідна допомога».

Катерина Покляцька