Профспілковий «лікбез» у школі № 70 Шевченківського району столиці

Профспілковий «лікбез» у школі № 70 Шевченківського району столиціУ всіх старших класах загальноосвітньої школи № 70 Шевченківського району профспілковий урок проводить учитель історії та правознавства Олександр Михайлович Ярина. Нещодавно тема «Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України – захист, турбота, довіра» була розкрита для учнів 8-А класу. Саме цей урок і відвідали голова первинної профспілкової організації закладу Діна Борисівна Чудновська, головний спеціаліст Шевченківської районної в м. Києві організації Профспілки працівників освіти і науки України Людмила Степанівна Малюкова та представники КМОППОіНУ.

До заняття школярі були добре підготовлені. Про це свідчило вправно виконане домашнє завдання, з перевірки якого урок і розпочався. Учні виголошували мінідоповіді про історію виникнення профспілкового руху та здійснювали порівняльний аналіз діяльності професійних спілок за радянських часів і в незалежній Україні. Їхні виступи супроводжувалися яскравими прикладами активних дій профспілок різних галузей виробництва, і не тільки нашої країни. Юні доповідачі, доводячи свою обізнаність, ділилися знаннями, дослідницькими спостереженнями і результатами пошукової роботи з присутніми. Та найбільшу кількість корисної інформації несло собою, звичайно ж, слово вчителя. Олександр Михайлович розповів класу про останні досягнення в роботі Київської міської організації Профспілки, застосовуючи для унаочнення світлини з акцій протесту, спортивних, культурно-масових заходів, студентських рекреацій і оздоровлення дітей освітян. Тож новий матеріал педагог подав учням у вигляді цікавого сюжетного фоторепортажу. Аудиторія весь цей час уважно слухала і занотовувала – створювала в зошитах перший профспілковий конспект.

Закріпити пройдене допоміг метод мозкового штурму, протягом якого учні відповіли на низку тематичних питань на кшталт: чим відрізняється демонстрація, мітинг і страйк; на який строк, ким і з якою метою підписуються Регіональні та Галузеві угоди; яку структуру має Профспілка працівників освіти і науки України тощо.

Наприкінці уроку всі учні мали одностайну думку – ми ще зі студентських лав станемо членами профспілки. І це не дивно, оскільки стійкі профспілкові переконання в ЗОШ № 70 – це традиційна річ. Декілька прикладів. На питання, як довго Ви обіймаєте посаду голови первинки, Діна Борисівна відповіла: «Завжди!». Директор школи Людмила Андріївна Краснокутська зауважила, що теж у свій час була профспілковим лідером закладу освіти, і ця «школа громадянського життя» дуже допомогла їй під час кар’єрного сходження. А відсотковий показник членства говорить сам за себе – членами первинної профспілкової організації є 100% працівників цієї освітньої установи.

Прес-служба КМОППОіНУ

17.листопада