Авторизація|

Напередодні Великодня – свята Воскресіння Ісуса Христа

13 квітня 2012,Публікації » Новини

Напередодні Великодня – свята Воскресіння Ісуса ХристаПромайнула Вербна неділя, під час якої освячується вербове гілля. Повертаючись додому зі святкового богослужіння, родичів, які не мали змоги піти до церкви, легенько били свяченими гілками, примовляючи при цьому: «Не я б’ю, верба б’є, за тиждень – Великдень, недалечко красне яєчко. Будь здоровий, як вода, і багатий, як земля!». Так, саме після Вербної неділі розпочинається останній тиждень найбільш активної підготовки до Великого християнського свята Воскресіння Ісуса Христа – Великодня.

Вважають, що після свого воскресіння Ісус Христос перебував на землі протягом сорока днів. У цей період він з’являвся святим апостолам і навчав їх Божественної мудрості, тому Великодні свята й тривають протягом сорока днів. Давні легенди кажуть, що за часів Ісуса Христа день був такий довгий, як сучасні сім, з чим і пов’язують походження назви цього свята.

З особливим нетерпінням чекають на це свято діти – коли ще можна порозфарбовувати яйця, як не на Великдень. Раніше, тільки-но з’являлася перша зелень, малеча прикладала листочки до звареного яєчка, обмотувала їх в марлю і опускала у мисочку з фарбою певного кольору. Протримавши там дві-три хвилини, виймали, знімали марлю,– і в маленьких рученятах опинялося зафарбоване яєчко та ще й із візерунком. Звичайно, це була весела процедура, проте ще веселіше було відмивати руки від фарби. Сьогодні ж суспільство придумало поліетиленові рукавички, щоб не забруднити руки, та різні обгортки з візерунками для яєць, що спрощує весь процес приготування крашанок.

Невід’ємним атрибутом Великодня є запашна паска. Колись зазвичай випікали паски трьох видів: жовту, як дань сонцю (саме її святили в церкві та споживали у неділю); білу – паску душам померлих родичів (з нею ходили на кладовище на Проводи) і чорну – для господарів та родини (житній хліб). Однак сьогодні про ці розмежування мало хто знає і кожна господиня пече свої паски відповідно до власного рецепту.

Нині хтось віддає перевагу власноруч спеченим паскам, а дехто – купленим у крамниці. Проте, не дивлячись ні на що, кожен із задоволенням йде до церкви освячувати повний кошик їств, серед яких почесне місце займає паска, і не важливо, чи вона своя, чи купована. А головне, що з Великодніми дзвонами у душах людей пробуджуються нові надії й сподівання. А коли священик окроплює всіх святою водою, то лунає радісне «Христос Воскрес!» – «Воістину Воскрес!».

Кожен, хто прагне, щоб його найпотаємніші мрії та бажання здійснилися, повинен їх загадувати під час великоднього богослужіння, адже саме тоді вони мають магічну силу, як і майже все, що пов’язане з цим святом. У відповідь на священикове «Христос воскрес!» потрібно, промовляючи «Воістину воскрес!», загадати бажання – і воно обов’язково здійсниться.

Більше –

читайте на сторінках ІВ "Єдність" 

По темі:



Інформація
Користувачі в групі Відвідувачі, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2019

ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ

02.вересня

З Днем знань!

ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ:

Коментар до рішення Конституційного Суду України щодо віку для виходу на пенсію за вислугу років Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК:

Про зміни в Порядку ведення касових операці