Креативний підхід до профспілкового уроку у ВСШ №3

Креативний підхід до профспілкового уроку у ВСШ №312 квітня 2012 року у вечірній (змінній) середній загальноосвітній школі №3 Солом’янського району Інна Анатоліївна Горак провела профспілковий урок для учнів 11 класу, на якому ознайомила їх із роботою Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Урок пройшов у вигляді бесіди, під час якої учні ставили запитання вчителю і висловлювали своє бачення діяльності профспілки. Інна Горак розповіла про трудові права громадян: право на освіту, працевлаштування за своїм фахом, зарплатню, відпочинок та оздоровлення. Перед кожним учнем на парті лежав опорний конспект, завдяки якому діти краще зорієнтувалися в темі і запам’ятали основні визначення.

Особливу увагу вчитель приділила законодавчій базі, розглянувши Закон України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності» ст.36, ст. 44 Конституції України і Кодекс законів про працю (ст. 43).

Перед учнями виступив голова первинки школи Олександр Іванович Нечипорук і зауважив, що профспілкова організація намагається створити насамперед комфортні умови для вчителів, щоб їм було приємно працювати.

Директор школи Олена Олексіївна Кицюк вважає, що профспілка є великою рушійною силою та надійною опорою, оскільки захищає інтереси працівників. Вона поінформувала, що якщо в шкільному колективі трапляються щасливі події чи життєві неприємності, то одним із перших відгукується профспілковий лідер.

Учитель зосередила увагу учнів на тому, що вони повинні мати активну життєву позицію, вчитися правильним і толерантним шляхом виборювати свої права, щоб вивести державу на новий рівень відносин між працівниками і роботодавцями.

Інна Анатоліївна обрала оригінальний метод висвітлення головних завдань профспілки, застосувавши акровірш:

Подає руку допомоги

Рішуче відстоює інтереси спілчан

Організовує акції протесту

Формує основні вимоги до роботодавців

Сприяє підвищенню зарплати

Проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу

Інтегрує в міжнародний профспілковий рух

Лобіює інтереси освітян і студентів

Консультує з питань захисту прав та гарантій

Актуалізує соціальний діалог

Наприкінці уроку учні змогли чітко відповісти, що Профспілка – це надійний гарант їхнього соціального захисту.

Катерина Покляцька