Сьогодні світ відзначає Міжнародний день театру

27 березня 2009,Публікації » Новини
Сьогодні світ відзначає Міжнародний день театру
Міжнародний день театру відзначається щорічно, починаючи з 1962 року. Свято встановлене у 1961 році у Відні на IX Конгресі Міжнародного інституту театру (International Theatre Institute.

Міжнародний інститут театру - це міжнародна театральна організація, встановлена ЮНЕСКО у 1948 році в Празі. Сприяє встановленню контакту між театрами різних країн і обміну інформацією. Об'єднує національні центри у 100 країнах світу.

Щороку Міжнародний інститут театру пропонує відомому театральному діячу звернутися до світової громадськості з певним посланням, міжнародним зверненням. Перше таке послання було написане у 1962 році Жаном Кокто (Jean Cocteau), французьким письменником, сценаристом, режисером театру і кіно.

У 2008 році така місія була покладена на відомого канадського театрального режисера Робера Лепажа (Robert Lepage), який розповів про те, що не варто побоюватися наступу технологій на театральні підмостки. "Технологія лежить в основі театру, її не треба боятися, на неї потрібно опиратися. Збереження і виживання театрального мистецтва залежить від його здатності видозмінюватися, використовуючи нові інструменти і нову мову", - йшлося у посланні.

В Україні традиційно з нагоди Міжнародного дня театру проводяться театральні фестивалі, нагороджуються художні колективи, театри показують свої найкращі спектаклі.

Слово "театр" походить від грецького "theatron" - місце для видовищ. Театр - це вид мистецтва, а також будівля, призначена для представлення драматичних творів перед публікою.