Відкриття роботи Міжнародної науково-практичної конференції в АПСВ ФПУ

24 квітня 2012,Новини, Вища освіта

Відкриття роботи Міжнародної науково-практичної конференції в АПСВ ФПУ24 квітня 2012 року в Академії праці і соціальних відносин Федерації професійних спілок України відбулося урочисте відкриття  Міжнародної науково-практичної конференції «Корпоративно-соціальна відповідальність бізнесу – фактор сталого розвитку держави».

Співорганізаторами конференції стали: Федерація професійних спілок України, Міжнародна асоціація навчальних і наукових установ з підготовки кадрів для соціально-трудової сфери; Українська асоціація з розвитку менеджменту та бізнес-освіти; Академія праці і соціальних відносин ФПУ. Конференція проводилася за підтримки Мережі Глобального договору ООН в Україні.

Відкриття конференції розпочалося зі вступного слова Вікторії Василівни Буяшенко, в.о. ректора Академії праці і соціальних відносин ФПУ та вітального слова Людмили Петрівни Горохової, директора Української Асоціації з розвитку менеджменту та бізнес-освіти (УАРМБО).

На пленарному засіданні виступили з доповідями: координатор мережі Глобального договору ООН в Україні Анна Віталіївна Данилюк, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Михайлович Яцунь, голова правління благодійного фонду здоров’я жінки та планування сім’ї, консультант благодійних програм компанії AVON Галина Павлівна Майструк, президент Української асоціації якості Петро Якович Калита, провідний спеціаліст зі сталого розвитку Юлія Олександрівна Заярна та Олена Трегуб, шеф-редактор порталу CSR Review, Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності».

У своїй доповіді голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Михайлович Яцунь розповів про проект Закону України «Про вищу освіту». Він вважає, що цей документ стане базовим для розвитку освіти в Україні. Принципово новим у цьому Законі має бути:

• децентралізація системи вишів і надання їм максимуму автономії;
  • забезпечення академічних свобод і мобільності студентів та викладачів;
  •  надання повної автономії ВАК і ДАК (державна акредитаційна комісія);
  • затвердження Вченими радами вишів вчених ступенів – кандидата та доктора наук і наукових звань.

Голова КМОППОіНУ також повідомив, що ректора вишу обиратиме трудовий колектив і Міністерство буде зобов’язане протягом місяця підписати відповідну постанову. Кошти, які заробляє сам ВНЗ, будуть йти не через казначейство, а надходитимуть на рахунки комерційних банків. Ці гроші використовуватимуться лише для розвитку матеріально-технічної бази вишу та здійснення соціальних проектів, а не витрачатися на заробітну плату і комунальні платежі.

Почесний доктор АПСВ О. Яцунь зауважив про нововведення для студентів: мінімальна стипендія знаходитиметься на рівні прожиткового мінімуму, який зараз становить 1073 грн. Також він розповів, що жодного студента не матимуть права відрахувати з вишу без згоди студентського профспілкового комітету чи органу студентського самоврядування. Викладачі та студенти матимуть право користуватися всіма ресурсами ВНЗ, від інформаційних до оздоровчих.

Що ж стосується пенсійної реформи, то в новому законопроекті висунуто вимоги щодо надання можливості професорам працювати і отримувати наукову пенсію. Проект Закону України «Про вищу освіту» має соціальну відповідальність перед Україною та суспільством і повинен набути чинності з 1 вересня поточного року.

Основне кредо Олександра Яцуня: «Наші права – в наших руках. І чим гучніше буде звучати наша позиція, тим результативнішими будуть наші вимоги щодо соціальної відповідальності, рівності і виконання ст.1 Конституції України».

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада