ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany

Дитяче оздоровлення. Один день із життя вожатого

Дитяче оздоровлення. Один день із життя вожатогоНапевно, неможливо в одному, навіть у дуже великому творі, описати всі ті емоції, які вожатий переживає та пропускає крізь себе в дитячому таборі. Це складно описати словами, це можна лишень побачити в очах самого вожатого…

Ледь-ледь прокинувшись зранку та випивши філіжанку міцної кави, неодмінно виникає бажання знову впасти на ліжко та солодко заснути. Але ми швидко збираємося та відкриваємо двері назустріч новому дню та новим враженням. І двері ці не твої власні. Це двері, що ведуть до дитячих кімнат, хоча ні – до дитячих сердець. Діти вранці ще такі заспані, спокійні та милі. Вони ще зовсім не енергійні, але чомусь, саме зранку виникає бажання обійняти їх усіх разом.

Та після зарядки і сніданку все раптом змінюється. Куди зник цей спокій з їхніх облич? Де раптом поділися ці заспані очі та бліді щічки? Звідусіль по ДОЦ «Сонячний берег» чути гомін: «На море!», «На ринок!», «На поле!», «На репетицію!». І так хочеться хоча б одного спіймати за руку, тому що вони проносяться повз тебе, немов тополиний пух.

Головна прикраса доброго відпочинку в дитячому оздоровчому центрі – це все ж таки море, тому щодня ти прямуєш на яскравий берег сонячної Сергіївки. Намети та парасольки – це, звичайно, важливі речі, але без гарного настрою на морі вони навряд чи потрібні. Ми граємося скрізь: у воді та на піску, з камінцями та мушлями, з вожатими та без них. Повертаємося з моря щасливі, хоча й трохи стомлені: чи то сонцем, чи то власним галасом. Не все, зрозуміло, іде так ідеально, як хотілося б, тому для вожатих теж є тиха година.

Після обіду працюєш вже не з цілим загоном, а з кожним малям окремо. Допомогти залагодити конфлікти та суперечки – теж важлива складова роботи відповідального керівника.

І ось знову шум та вереск – збираємося на захід. А їх просто безліч! «Захоплива подорож», «Помічена тітка», «Веселий експрес», «Міні-міс», «Dance show», «Шоу відеокліпів» та багато інших. Відверто кажучи, завдяки талановито підібраному педагогічному колективу, дітям сумувати не доводиться. Але важливо навіть не те, до якого заходу залучені діти, а те, що ти як вожатий не можеш стримати гордощів за них. Розумієш, що саме твій загін – найбільш талановитий, кмітливий, енергійний, освічений. І найголовніше – улюблений, улюблений особисто для тебе.

І ось настає дискотека! Хлопці зненацька перетворюються на елегантних джентльменів, а дівчата відразу дорослішають на декілька років. Після вечірнього перетворення навіть нам, керівникам, важко з’ясувати: «Чиї це діти?».

Іноді я до кінця і сам не можу зрозуміти, день у «Сонячному березі» був нескінченно довгим або геть коротким. Але одне я можу стверджувати однозначно – за дві години не передаси все те, що відбувалося за день у вожатого, а щоб розповісти все те, що відбулося за зміну, не вистачить і цілої книги. Хоча ні! Усе, мною описане, все-таки вкладається в одне-єдине слово. Це – любов, безкрая та нескінченна, любов до дітей.

Олександр Галаган,

студент-практикант
НПУ імені М.П. Драгоманова

Дитяче оздоровлення. Один день із життя вожатогоМій день у таборі

Коли все навколо ще спить, і лише перші промені сонця пронизують «Сонячний берег», відважні вожаті, котрі несуть щоденну вахту захисту та веселощів для дітей, вже давно на ногах. Вони летять, немов вітер, на найбільш улюблену та всім серцем бажану п’ятихвилинку. Насолоджуються блискучими ідеями своїх колег та керівництва, а потім, звичайно ж, летять на зарядку, щоб розім’яти набряклі за ніч ноги та подати позитивний приклад вихованцям. Потім треба апетитно та охайно, а головне, оперативно поїсти, та розділити радість смаку із дітьми. Після цього необхідно з особливою наполегливістю підійти до процесу прибирання та проведення різноманітних профілактичних бесід з виховною метою. Обов’язковим є спілкування з кожним піонером про його проблеми та труднощі. Усі мають відчути максимальну допомогу та турботу. Безпосередньо, з кожним особисто, проводити бесіди і про їхній емоційний стан у таборі.

Після заходів та різноманітних занять ми веземо дітей на море, щоб вони відчули всю красу та свободу морської тиші та спокою. Робота інструкторів допомагає якісно та швидко возити на море дітей. Після купання іде смачний обід, де ми, як керівники, маємо уважно слідкувати за порядком, чистотою та головне тим, щоб усі були нагодовані.

Увечері на черзі – підготовка або до дискотеки, або до якогось цікавого заходу. Провели… Молодці! Можна з великою радістю у очах та любов’ю в серці поспішати з нашим загоном на дискотеку, аби там натанцюватися, залишити всю накопичену енергію та по справжньому відпочити.

Повністю насолодившись драйвом від танців, ми збираємося поряд із дискотекою для того, аби кулею, але при цьому в строю по парах дістатися до кімнат та з’їсти найсмачніший у світі та у галактиці підвечірок.

А потім із великим задоволенням та великим ситим животиком солодко засинаємо. Але це не стосується вожатих, бо вони пильно контролюють процес засинання діточок. І тільки тоді, коли всюди тиша, вожаті дозволяють заснути собі, щоб наступного дня, знову полинути у водограй «Сонячного берега».

Катерина Риженко,
студентка-практикантка