«Розраховую на підтримку громадських організацій та ЗМІ», – Валерія Лутковська

15 червня 2012,Публікації » Новини

«Розраховую на підтримку громадських організацій та ЗМІ», – Валерія Лутковська15 червня в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулося обговорення актуального і вкрай важливого питання – “Модернізація трудового законодавства в умовах глобалізації”.

Ця тема об’єднала за круглим столом представників прав людини України та Ізраїлю, ставши змістовною платформою для обміну досвідом у площині захисту інтересів людини праці. Упродовж засідання власну точку зору висловили: Валерія Лутковська – Омбудсмен України, Олександр Яцунь – голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, Моше Самія – голова профспілок Нетанії і області Хашарон, Тамі Ротман – голова профспілки вчителів Нетанії і області Хашарон, Шуля Коен – виконуючий обов’язки мера міста Карміель, член керівництва профспілок Ізраїлю, Аві Габай – голова профспілок регіону Кінерет, Елі Ярів – координатор між керівництвом профспілок Ізраїлю та кнесетом (парламент).

– Проект нового Трудового кодексу має кріпосний характер. Роботодавець може спонукати людину до 12-годинного робочого дня, без погодження з профспілками змушувати працювати у вихідні та святкові дні, усно повідомляти про істотні зміни умов праці тощо.
Тому реформуючи трудове законодавство, парламент має адаптувати положення кодексу до норм міжнародних актів, зберегти існуючі трудові права, створити умови для надійного захисту людини праці, балансу інтересів працівників та роботодавців.
Олександр Яцунь,
голова Київської міської організації
Профспілки працівників освіти і науки України

– Я відслідковую ті законопроекти, які чіпляють права людини, у тому числі й трудові. Цей важливий документ має враховувати експертну оцінку МОП і відображати соціальну справедливість.
У світі існує 2 типи омбудсмена: сильний та слабкий. В Україні сформований образ слабкого, але з першого ж дня мого обрання я посилюю роль Уповноваженого з прав людини в українському суспільстві.
Маю намір побудувати роботу інституції омбудсмена у тісній співпраці з громадськими організаціями та профспілками. Окрім того, важливою є підтримка «четвертої влади» – засобів масової інформації.
Усім добре відомо, що в разі невиконання рекомендацій омбудсмена, реакція з мого боку буде швидкою та публічною. Тобто з викриттям тих політиків і роботодавців, які порушують права людини.
Валерія Лутковська,
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

– Верховний Суд Ізраїлю може анулювати закони парламенту та рішення уряду, якщо вони порушують права людини.

Елі Ярів,
координатор між керівництвом профспілок Ізраїлю
та кнесетом (парламент)

– Україні необхідно віднайти чіткий законодавчо закріплений механізм, який забезпечить захист прав людини праці від свавілля керівника. Для вирішення цього соціального конфлікту в Ізраїлі діє спеціальний суд, до якого можуть подавати позов і працівники, і роботодавці, і представники профспілок. Судове рішення трудових спорів є обов’язковим для виконання.

Аві Габай,
голова профспілок регіону Кінерет

Керівник делегації з Ізраїлю Моше Самія подякував Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковській та голові Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександру Яцуню за високий рівень прийому, можливість поділитися досвідом, побажав успіху, ефективної співпраці та завірив у солідарній підтримці.

Довідково

В Україні посада Омбудсмена існує з 1998 року і називається «Уповноважений Верховної Ради України з прав людини». Її з 1998 року й до 27 квітня 2012 обіймала Ніна Карпачова. З 24 квітня 2012 цю посаду обіймає Валерія Лутковська.

Омбудсмен – посадова особа, на яку покладаються функції контролю за дотриманням законних прав та інтересів громадян в діяльності органів виконавчої влади і посадових осіб. Офіційні назви посади в різних країнах розрізняються.

На сучасному етапі посада омбудсмена існує в понад 100 країнах світу.

Прес-служба КМОППОіНУ