ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany

Затверджено новий порядок індексації заробітної плати та стипендії

Затверджено новий порядок індексації заробітної плати та стипендії21 червня 2012 року набрала чинності Постанова КМУ від 13 червня 2012 №526 «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення». Вказаним документом були внесені зміни у Порядок проведення індексації грошових доходів населення від 17 липня 2003 №1078.

Варто зауважити, що на сьогодні механізм проведення індексації ускладнено. Перш за все, зміни стосуються визначення базового місяця при індексації. Раніше, при підвищенні заробітної плати, якщо сума, на яку збільшувалася заробітна плата, не перевищувала суму індексації, яка мала нараховуватися у місяці підвищення, індексація продовжувала проводитися у загальному порядку. У тому разі, якщо сума, на яку збільшувалася заробітна плата, перевищувала суму індексації, яка мала нараховуватися у місяці підвищення, місяць підвищення ставав базовим (тобто індексація цього місяця не проводилася.

Не вдаючись у подробиці проведення індексації можна сказати, що відтепер основний її принцип полягатиме у тому, що місяць, в якому відбулося підвищення постійних складових доходу (незалежно від суми підвищення) завжди стає базовим для розрахунку можливої нової індексації, а працівникові нараховується фіксована індексація. Фіксована індексація нараховується, якщо індексація є більшою за суму підвищення доходу, та визнається з розрахунку зарплати за всі робочі дні на повну ставку, чи частину ставки. Якщо сума підвищення доходу більша, ніж сума фіксованої індексації, то її нарахування припиняється.

Для новоприйнятих працівників базовим місяцем стає місяць, який передує місяцю прийняття.

Якщо людина одночасно працює і навчається, то індексації в першу чергу підлягає стипендія. У разі припинення виплати стипендії студентам та відновлення через деякий час — для індексації буде враховуватися базовий розмір стипендії. Наприклад, студент почав навчання в інституті зі стипендією 530 грн. Через 4 місяці з урахуванням індексації розмір стипендії становив 560 грн. Якщо виплата була припинена, то після відновлення виплати індексації підлягатиме 530 грн.