Половина старшокласників вважає професію вчителя "досить престижною"

Половина старшокласників вважає професію вчителя "досить престижною"Опитування десятикласників було проведено в рамках моніторингового дослідження статусу та ролі вчителя в українському суспільстві, що проводилося фахівцями Інституту інноваційних технологій і змісту освіти. У моніторинговому дослідженні взяли участь 1544 учні десятих класів, які навчаються у міських і сільських школах України.

Аналіз відповідей підлітків свідчить про те, що у сільській місцевості професія вчителя користується більшою популярністю та вважається більш престижною чим у містах.

На думку 9,8% учнів 10-х класів міських шкіл та 14,5% десятикласників сільських шкіл, професія вчителя в Україні є високопрестижною. Майже половина респондентів з числа десятикласників (45,6% тих, хто навчається у місті та 53% тих, хто отримує освіту у сільській місцевості) назвали професію вчителя "досить престижною".

32,67% десятикласників з сільської місцевості та 44,58% з міст негативно відповіли на запитання щодо престижності професії вчителя в українському суспільстві.

На запитання "Чи хотіли би Ви обрати професію вчителя?" позитивно відповіли 12,25% учнів з міст та 16,7% з сільської місцевості. Більше 55% десятикласників як у місті та і у селі відповіли, що не мають намірів пов’язувати своє життя з професією вчителя. Близько третини старшокласників ще не визначилась із вибором професії.

Лише половина опитаних старшокласників (47% учнів у місті і 54% у сільській місцевості) бачать серед своїх вчителів таких, на яких їм хотілось би бути схожими, а 24% у місті і 17% у селі зазначили, що таких людей серед вчителів немає. Третина респондентів (29%) не змогла відповісти на це запитання.

Результати дослідження свідчать, що близько половини дітей (45%) звертаються за допомогою до вчителя, лише при виникненні проблем у навчанні; частина опитаних десятикласників (40%) звертаються до вчителів при виникненні різних за характером проблем, і тільки 4% учнів у місті і 3% у сільській місцевості, радяться з вчителем при виникненні особистих проблем.

11% відсотків респондентів відповіли, що не звертаються до вчителів при виникненні проблем.

Визначаючи якості, що мають бути притаманні справжньому вчителю, переважна більшість опитаних респондентів (73%) на перше місце поставила любов до дітей та вміння вчителя індивідуально підходити до їх проблем. Близько 42% десятикласників вважають, що справжній вчитель має бути доброзичливою та порядною людиною, яка відрізняється працелюбністю й терпінням, а також має ерудицію та високу професійну підготовку.

Для 35% учнів, які взяли участь у дослідженні, важливо, щоб їх вчителі були веселими й мали почуття гумору. При цьому зовнішній вигляд педагога, те як він одягається, має значення для 10% дітей.

4% учнів десятих класів самостійно сформулювали ті характеристики, які на їх думку необхідно мати вчителю: "Справжній вчитель повинен однаково відноситись до всіх учнів у класі, незалежно від того хто їх батьки, як вони навчаються, яка у них поведінка"; "У вчителя не повинно бути "улюбленців", а якщо вони і є, то інші учні, не повинні це відчувати"; "Вчитель повинен з повагою відноситись до всіх учнів у класі, не принижувати гідність, не використовувати образливі слова до тих, хто погано навчається"; "Вчитель повинен бути старшим товаришем для старшокласників, але уникати "панібратства" у стосунках з учнями" тощо.

За матеріалами

Освіта.ua