Актуальні питання та приклади індексації стипендії за новим порядком

Актуальні питання та приклади індексації стипендії за новим порядкомЯкщо студент одночасно працює та навчається, як проводиться індексація його грошових доходів?

Якщо студент працює та одночасно навчається на денній формі навчання, то в першу чергу індексуватися буде стипендія. Для проведення індексації зарплати студент повинен надати за місцем роботи довідку з навчального закладу про розмір та строк призначення стипендії. На підставі цієї довідки здійснюється індексація зарплати. Зарплата в такому випадку індексується в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи, з урахуванням отриманої проіндексованої стипендії. Тобто для індексації зарплати від прожиткового мінімуму віднімається стипендія (без індексації).

Потім отримана різниця порівнюється з величиною доходу за місцем роботи студента, що підлягає індексації. Якщо дохід студента перевищує розраховану різницю, то індексується тільки розрахована сума. В іншому разі індексується вся сума доходу студента.

Приклад: Згідно з довідкою з навчального закладу студент отримав дохід у сумі 724,51 грн (530,00 грн – сума стипендії, 194,51 грн – сума індексації стипендії). Прожитковий мінімум – 1102,00 грн.

Для визначення індексації за місцем роботи від прожиткового мінімуму віднімається сума стипендії: 1102,00 - 530,00 = 572,00 грн.

Якщо за місцем роботи студент отримує менше 572,00 грн, (наприклад при працевлаштуванні на 0,25 ставки), – індексується вся заробітна плата.

Якщо за місцем роботи студент отримує більше 572,00 грн, – індексується лише 572, 00 грн.

Як індексуватиметься стипендія студентів,

які були зараховані на перший рік навчання?

Для студентів, які вступають на навчання у вересні 2012 року, обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення індексації починається з урахуванням індексу споживчих цін, що припадає на місяць призначення стипендії, тобто вересень 2012 року.

Як індексуватиметься стипендія студентів,

яким було припинено виплату стипендії, а в подальшому поновлено?

Якщо особа втратила право на її призначення, а в подальшому стипендію їй було знову призначено (наприклад, за результатами наступного семестрового контролю), обчислення індексу споживчих цін, як і у випадку призначення стипендії вперше, здійснюватиметься з місяця призначення стипендії.

Приклад: Студенту І курсу у вересні 2012 року встановлено стипендію в розмірі 730 грн. Через декілька місяців з урахуванням індексації розмір стипендії склав 780 грн. Якщо за результатами семестрового контролю виплату стипендії було припинено, то після поновлення виплати в сума стипендії становитиме 730 грн. Обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення індексації почнеться з місяця поновлення стипендії.

Як індексуватиметься стипендія студентів,

які вступили до магістратури?

Згідно з інформацією, поданою на Урядовому порталі 24.07.2012 року, найближчим часом Міністерством соціальної політики, Міністерством фінансів та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту буде підготовлено спільного листа з роз’ясненнями та конкретними прикладами застосування порядку індексації стипендій. До узгодження зазначеного документа, МОНмолодьспорту наголошує, що новий порядок нарахування індексації стипендії не відноситиметься до студентів першого року навчання магістратури; студентів другого – четвертого року навчання бакалаврата тощо.

Юридична служба КМОППОіНУ