Столична спеціалізована школа № 138 виховує та навчає дітей понад 100 років

Спеціалізована школа № 138 з поглибленим вивченням предметів природничого циклу Шевченківського району є одним із найстаріших загальноосвітніх навчальних закладів столиці. Цьогоріч освітяни відсвяткували її 100-річчя і разом з випускниками пригадали багату історію навчального закладу.

У школі № 138, що розташована по вулиці Артема, 27, у 16 класах сьогодні навчається 333 учні. З школярами працюють 34 висококваліфікованих творчих педагогічних працівників, з них 23 вчителя мають вищу кваліфікаційну категорію, 4 — звання “старший учитель”.

Наші учні — гордість та надія

Школа пишається своїми відмінниками навчання. Лише за останній рік 51 учень начального закладу став переможцем Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін ІІ етапу, 4 учні — з базових дисциплін ІІІ етапу. 4 школярі здобули перемогу у І етапі Конкурсу захисту учнівських дослідницьких робіт Малої академії наук, 2 учні — ІІ етапу конкурсу, а випускник навчального закладу Ілля Сімутін став переможцем ІІІ Всеукраїнського етапу Конкурсу захисту учнівських дослідницьких робіт з біології. Також 9 школярів перемогли на районних конкурсах, а 32 були нагороджені похвальними листами за особливі досягнення у навчанні. Таким результатам може позаздрити будь-який столичний навчальний заклад.

100-літній ювілей

До урочистої події — святкування 100-річчя школи, педагогічний, учнівський та батьківський колективи готувалися протягом року. Зокрема був проведений науково-дослідницький проект “Історія школи — це наша історія”, який став пізнавальним та корисним як для дітей, так і для дорослих. У Київському міському будинку учителя для всіх, хто вчився і працював у цьому навчальному закладі, або ж навчається чи працює зараз, був проведений святковий концерт.

Як тільки ведучі привітали випускників попередніх десятиліть, на сцену вийшли найменші учні школи. Малюки показали колоритну притчу з “чарівним горщиком”, в який учасники вкладали зілля й рослини, що символізували різноманітні ключові чесноти людства, з них в результаті і мала сформуватися морально-етична страва, що в житті українців метафорично відповідає різдвяній куті — традиційному національному благу. Таке благо у доленосному сенсі діти побажали усім присутнім у залі. А щоб не заростали забудь-травою шляхи й стежини до порогу школи, ведучі свята відкрили скарбницю сторінок її історії.

Глядачі з хвилюванням поринули у минулі роки київського життя — відкриття жіночої гімназії на початку 20 сторіччя, її буття після революційних подій 1917 року, коли вперше починає викрешуватись національна риса освіти в Україні. Наступна сторінка історичного буття храму науки овіяна вогнем воєнних років. Друга світова війна стала важким випробуванням для випускників школи 1941 року. Ці часи пригадали піснями та віршами, чорно-білими світлинами, епізодами-спогадами з життя учнів післявоєнного періоду. Далі була “піонерська історія” школи, яку з ностальгією пригадали випускники 60-х, 70-х та 80-х років.

Гімн для вчителів та учнів усіх поколінь

Під час свята у залі прозвучав “Гімн учителя” у виконанні учнівського хору, його присвятили педагогам усіх поколінь, а батьківська сторінка увінчалася “Батьківською піснею” у виконанні заслуженої артистки України Оксани Калінчук. Хвилюючою була й “Сторінка пам’яті”, в якій згадали всіх керівників школи під супровід світлин та коментарі ведучих.

“Зустрічати 100-літній ювілей приємно, зворушливо і дуже почесно. Не кожна людина має таке щастя. Для навчального закладу це ознака стабільності, утвердження на освітянській ниві і лише чергова сходинка до саморозвитку, самовдосконалення та успіху,— зазначила директор спеціалізованої школи № 138 Оксана Адаменко.— Незважаючи на знаковий ювілей, наш навчальний заклад завжди залишається молодим, тому що кожен його день наповнений дзвінким дитячим сміхом, бурхливою підлітковою енергією та романтикою юності”.

Оксана Володимирівна вдячна педагогам та керівникам школи, які самовіддано трудилися і розвивали цей навчальний заклад десятки років, а також столичним меценатам за багаторічну плідну співпрацю та шефську допомогу. До речі, під час святкування ювілею був вперше виконаний гімн школи № 138. Його зустріли гучними оплесками всі учасники та гості заходу. Тож це вселяє надію у те, що у школи попереду світле та чудове майбутнє, принаймні у найближчі сто років.

Марія Катаєва,

газета “Хрещатик”