Підсумкова колегія МОНМСУ

28 серпня 2012,Публікації » Новини

Підсумкова колегія МОНМСУ28 серпня 2012 року на базі середньої загальноосвітньої школи № 78 Печерського району столиці відбулося засідання Колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо стану готовності навчальних закладів до 2012 – 2013 навчального року та впровадження нових стандартів початкової освіти. Основні питання, що розглядалися, – якість освіти, впровадження нового стандарту початкової школи, соціальний захист учителів, оплата праці педагогів.

Понад 200 осіб взяли участь у засіданні, серед яких члени колегії МОНМСУ, заступники голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, Міністр освіти і науки АРК, начальники обласних управлінь освіти і науки, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, начальники управлінь освіти і науки обласних центрів, відділів освіти виконавчих комітетів районних рад, педагогічні працівники. Київську міську організацію Профспілки працівників освіти і науки України представляв голова – Олександр Яцунь.

У своїй доповіді міністр освіти Дмитро Табачник зазначив, що в цьому навчальному році розпочне роботу 19 700 загальноосвітніх навчальних закладів. Введено в експлуатацію 40 нових освітніх установ. Зважаючи на це, за словами міністра, проблем з вакансіями педагогічних працівників не існує, навпаки складніше – влаштуватися на роботу. Що ж стосується кадрового забезпечення, то у школах працює 97 355 жінок та 1 136 чоловіків. Також було наголошено, що заробітна плата освітня підвищуватиметься 6 разів на рік.

Центральним питанням засідання стало впровадження нового Державного стандарту початкової освіти. Відтепер на уроці використовуватимуться здоров’язбережувальні технології (2 фізичні паузи на заняття), буде введено предмет – природознавство.

– Основною метою нового державного стандарту є забезпечення дітей якісною сучасною, доступною та конкурентноспроможною освітою. Головними кроками реформування початкової освіти стало впровадження в новому стандарті інформаційно-комунікаційних технологій та підвищення рівня знань іноземних мов.
Дмитро Табачник,
міністр освіти і науки, молоді та спорту

– Сучасна освіта потребує впровадження нових стандартів. Початкова освіта має переходити на новий рівень. Потрібно формувати самодостатню особистість, яка б стала органічним носієм демократичних цінностей. Необхідно наближатися до дитиноцентризму (право дитини бути самодостатньою та самореалізуватися). Гасло «освіта» має трансформуватися в інше – «Освіта – для кожного».
Василь Кремінь,
президент АПН України

Під час колегії було оприлюднено результати всеукраїнського опитування батьків як замовників освітніх послуг. Найбільше їх цікавлять питання підвищення кваліфікації вчителів початкових класів, належне фінансування навчальних закладів, гідна оплата праці педагогів, забезпечення сучасним обладнанням та відповідною методичною літературою і розвантаження вчителів роботою з документацією.

Відповідно до результатів соціологічного опитування створено загальний портрет сучасного першокласника:

• інтелектуальна готовність до школи – 87%;

• колективна готовність – 51%;

• самооцінка: завищена – 74%, нормальна – 26%, низька – 0%.

За підсумками роботи колегії були прийняті проекти відповідних рішень, до яких були надані профспілкові пропозиції.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада