Авторизація|

Харчування в період виходу із посту

16 квітня 2009,Публікації » Новини
Харчування в період виходу із посту
Як інформує головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець, православне духовенство та медична наука мають багато спільного у розумінні значення Великого Посту. Церква вважає, що Великий Піст – це унікальна можливість позбутись всього зайвого (не лише кулінарних надмірностей, але й шкідливих звичок та іншого), що заважає православним християнам набути духовного піднесення. Безумовно, багато користі можна знайти у обмеженнях, які пропонуються Церквою не лише для духовного, але й для фізичного здоров’я людини. Люди, які страждають на численні захворювання внутрішніх органів, пов’язані з надмірним та незбалансованим харчуванням, під час Посту можуть зробити значний крок до виправлення вад у власній дієті, покращити якість свого життя, працездатність та створити умови для подовження тривалості активної життєдіяльності. Для досягнення цих важливих цілей необхідно і після закінчення Посту обмежувати вживання тваринної їжі та утримуватись від шкідливих звичок, насамперед, вживання алкоголю та паління. 

Зараз триває останній тиждень Великого Посту, після якого християни почнуть святкування Великодня. Дієтологи вважають за необхідне попередити співвітчизників про небезпеку, яка існує для здоров’я під час різкої зміни харчового раціону. Для всіх людей, які сповідують піст, існують одні і ті ж вимоги: ні в якому разі не можна нехтувати рекомендаціями по харчуванню під час виходу із посту. Особливе значення такі рекомендації мають для хворих із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають несумнівний зв'язок з харчуванням. Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення. 
Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення Посту. Тому помірне, поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім, без виключення. 

Попередити наслідки виходу з Посту може дотримання наступних правил:
1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом не повинна бути надмірною. Краще за все, припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково покращити перетравлення їжі та не можуть попередити розвитку наслідків переїдання. Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення належного рівня продукції ферментів, який суттєво зменшується під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження;

2. Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим, не слід вживати понад 150-200 грамів м’яса (особливо жирного – свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в т.ч. майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів;
3. Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження – фрукти, овочі та злакові продукти. Рослинна їжа окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань;

4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже, отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після Посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної;Харчування в період виходу із посту

5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких відносяться діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з перерахованими вище хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматись від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись дуже повільно та спиратись на відсутності неприйняття тих або інших продуктів харчування.

Головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець вважає: “Наведені п’ять правил не можна вважати вичерпними та універсальними для всіх. Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший. Тим не менше, якщо Ви страждаєте хронічними хворобами, то варто обговорити з Вашим лікарем особливості харчування після закінчення дотримання пісної дієти. Взагалі слід пам’ятати, що ми багато у чому являємо те, що їмо. Харчування здатне принести суттєву користь та, водночас, причинити шкоду. Достатня та збалансована дієта вкрай необхідна всім людям для збереження здоров’я та попередження таких небезпечних хвороб, як атеросклероз, інфаркт, інсульт, цукровий діабет, злоякісні пухлини та багато інших. Знати про це та будувати свій харчовий раціон на розумних обмеженнях необхідно Вам та членам Вашої родини для підтримання якісного та тривалого життя.
 
 

По темі:



Інформація
Користувачі в групі Відвідувачі, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ

02.березня

Ювіляри 02.2020

ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ:

КМУ РЕКОМЕНДУЄ НЕ ЗВІЛЬНЯТИ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ ЗАКОН ПРО ЗАПОБІГАННЯ COVID-19: ВІДПУСТКА ПРАЦІВНИКАМ МОЖЕ НАДАВАТИСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ Коментар до рішення Конституційного Суду України щодо віку для виходу на пенсію за вислугу років Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК:

Про зміни в Порядку ведення касових операці