Вітаємо Київську гімназію № 154 з ювілеєм!

Вітаємо Київську гімназію № 154 з ювілеєм!28 вересня 2012 року Київська гімназія №154 Святошинського району відзначає свій 75-літній ювілей. Для кожної людини школа – це найкраща частина безтурботного та цікавого життя, шлях до духовних цінностей через спілкування з улюбленим учителем і до усвідомлення власного «Я».

1 вересня 1936 року новозбудована школа на Брест-Литовському шосе гостинно відчинила двері для учнів. Тепер це гімназія №154, що на проспекті Перемоги, 63. Першим директором був Опанасенко Олександр Полікарпович (нині історія знає 14 директорів).

Пам'ятає школа і жорстокі часи Великої Вітчизняної війни. Фашисти, захопивши Київ, використовували шкільне приміщення під жандармерію, де проводили допити, катували, страчували людей... Учителі-ветерани з болем згадують, як фашисти викидали через вікна унікальне обладнання з кабінетів фізики, хімії, спалювали книги. Написи, які довго залишалися на стінах підвальних приміщень у післявоєнній школі були трагічно красномовними: „Помстіться за нас!", „Ми переможемо!". Щасливе дитинство юних киян було затьмарене страшними подіями, пов'язаними з війною, з фашистською Німеччиною.

1943 року, після звільнення Києва від гітлерівського ярма, школа відновила навчальний процес. У 1944-1945 рр. школа, яка налічувала 189 учнів, здійснила перший свій випуск – учнів 7-го класу.

А вже у 1946 – 1947 рр. кількість учнів складала 972. Саме цього року вперше відбувся випуск учнів з 10 класу школи. Гімназія пам'ятає часи, коли в ній налічувалося стільки дітей, що доводилося організовувати навчання у дві зміни.

Нині гімназію вже 11-й рік очолює директор – Лариса Семенівна Ліщинська, учитель-методист, відмінник освіти України. За багаторічну плідну педагогічну працю нагороджена почесним нагрудним знаком Міністерства освіти і науки «Василь Сухомлинський».

Гімназія №154 пройшла державну атестацію у 2006 році – навчальний заклад атестовано з відзнакою.

Метою діяльності гімназії є виявлення обдарованої учнівської молоді, розвитку творчих здібностей і талантів, залучення учнів до науково-дослідницької діяльності.

Гімназисти – активні учасники Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових  дисциплін. Плідною є діяльність гімназійного наукового товариства МАН „Дослідник" - 26 учнів 8-11-х класів є переможцями районного етапу інтелектуальних змагань. 3 учні здобули перемогу в міському турі.

Адміністрація та педагогічний колектив активно відпрацьовують інноваційні моделі управління процесами навчання і виховання, підтримують тісні партнерські зв'язки з навчальними закладами Києва, України та інших держав (Росія, Польща) з метою обміну досвідом в освітніх процесах.

Великого значення педколектив надає питанням творчої пошуково-дослідницької роботи. Підсумком результативності такої роботи став районний конкурс „Учитель року 2012", у якому вчитель української мови та літератури Ірина Ігорівна Сурмієвич посіла перше місце, гідно представивши гімназію, виявивши творчу ініціативу, наполегливість, старанність та творчу майстерність.

Досвід учителів-методистів Ліщинської Л.С., Рощенко Т.М., Луньової О.П., Горіної Г.О., вчителів із педагогічним званням «старший вчитель» Старчієнко О.А., Лисак О.І., Сурмієвич І.І., молодої колеги Білокінь Н.П. вивчають педагоги району, міста та країни.

З метою розвитку наукових знань про взаємозв'язок природи і суспільства у гімназії працюють екологічні гуртки „Едельвейс" та „Паросток". Гуртківці налагодили зв'язки з дружиною охорони природи біологічного факультету Національного університету імені Тараса Шевченка, є активними учасниками акцій „Збережімо зелений Київ", „Збережи ліси – здай макулатуру", „Збережи та нагодуй птахів", „Посади своє дерево ", „Збережімо первоцвіт ", Всеукраїнського конкурсу „Екологічна мода ".

Цікавою і самобутньою є творчість учнів – гімназисти співають у хорі, беруть участь у різноманітних мистецьких конкурсах, є переможцями та лауреатами міжнародних турнірів і змагань з бального та естрадного танцю, з аеробіки, беруть активну участь і стають переможцями різноманітних спортивних змагань, вміють скеровувати свої організаторські здібності в учнівському самоврядуванні „Сім'Я".

Навесні 2012 року навчальний заклад пережив серйозну біду – коридор ІІІ поверху було знищено пожежею, ІІ та І поверхи постраждали внаслідок гасіння пожежі водою.

З 16 квітня і до завершення 2011-2012 рр. учні гімназії навчалися в школах №203 та 215 Святошинського району.

За сприяння голови КМДА О.П.Попова, депутатів Київради, міської та районної влади  до початку нового навчального року будівлю було відновлено.

Любов до дітей, до життя, до рідної гімназії – суттєві ознаки праці педагогічного колективу, батьків учнів, усіх небайдужих людей, які спрямували усі зусилля на те, щоб діти повернулися на навчання в рідну школу.

Гімназія має прекрасні багаті традиції, цікаву історію, захоплююче творче сучасне життя, в якому основне місце відведено гімназисту.

Прес-служба КМОППОіНУ

за матеріалами сайту школи