Свята Покрова

14 жовтня 2012,Публікації » Новини

Свята Покрова14 жовтня в Україні відзначається одне з найбільш шанованих Православних свят – Покрова Пресвятої Богородиці. Цей день, який ще в народі називають Третьою Пречистою чи Святою Покровою, пов’язують з родинними традиціями, сімейними цінностями та шанобливим ставленням до ідеалів материнства.

Свято Покрови було введено у християнство в 10 столітті. За легендою, у цей день місто Царгород (Константинополь) оточили чужинці на чолі з князем Аскольдом, і Божа Матір покрила своїм омофором православних християн. Це стало провістям перемоги, і вже невдовзі надійшли воїни захисники, які звільнили населення від нападників.

Особливо шанували Покрову запорозькі козаки, які вважали Пресвяту Богородицю заступницею і покровителькою. Вирушавши в далекі походи, її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки. Для кожного з них була священною Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів.

У народі кажуть: «Покрова накриває траву листям, землю – снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». В українських селах до сьогодні дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрови. Шлюбна пора в Україні – від Покрови і до початку Пилипівки. До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої. Ніч перед Покровом має свою таємничість: дівчата виходять на поріг і закликають: «Свята Покровонько, покрий головоньку». А вранці йдуть до церкви покривати ікону Матері Божої хусткою: «Матінко Господня, на Тобі від мене, дай мені від Себе. Як я Тебе покриваю, так і мене покрий».

Нехай у світлий день Покрови Пречистої Богородиці на кожну оселю зійде благодать, а душі наповняться любов’ю, щирістю і всепрощенням.

Народні прикмети:

Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто – до легкого року, а нечисто – до суворої зими.

Якщо у вишні листя опаде до 14 жовтня – зима буде тепла, якщо ж вишня зелена – зима буде люта.

Якщо до цього дня не спадає з вишень листя – на теплу зиму, а звільниться – на сувору.

Зранку вітер з півдня, а по обіді із півночі – початок зими буде теплим, але згодом похолодніє.

Якщо вітер з півдня низовий – зима буде теплою, з півночі горішний – холодною, із заходу – сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.

Якщо в цей день сніг не покрив землю – не покриє в листопаді та грудні.

На Покрову вітер – весна буде вітряна.

Відліт журавлів до Покрови – на ранню зиму.

Якщо на Покрову сніг – буде багато весіль.

Хто сіє по Покрові, не має дати що корові.

На Покрову віє вітер з півночі – зима буде холодна і з великими снігами, з півдня – буде тепла зима.

Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день (8 листопада).

Відліт журавлів до 14 жовтня – бути ранній зимі.

Білка до Покрови змінить шубку – зима буде добра.

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018