17 жовтня – Міжнародний день боротьби з бідністю

17 жовтня 2012,Публікації » Новини

17 жовтня – Міжнародний день боротьби з бідністюГенеральна асамблея ООН у 1992 році проголосила 17 жовтня Міжнародним днем боротьби з бідністю. У своїй резолюції вона закликала всі держави присвячувати цей День пропаганді і проведенню, в залежності від специфіки країни, конкретних заходів, пов’язаних з ліквідацією злиднів та бідності.

У вересні 2000 року на Самміті тисячоліття у «Декларації тисячоліття», прийнятій главами 147 країн світу, міжнародна спільнота поставила перед собою низку цілей в області людського розвитку, в тому числі скоротити наполовину до 2015 року частку людей, які живуть в умовах крайньої бідності.

Кожна країна, визначаючи власні правила та критерії визначення та вимірювання бідності, вирішує два принципових методологічних питання: встановлення межі бідності та визначення таких характеристик рівня життя домогосподарств, співвідношення яких з межею бідності дозволяє віднести сім’ю чи особу до категорії бідних.

В Україні національна межа бідності визначається на підставі відносного критерію зарахування різних верств населення до категорії бідних, який розраховується за фіксованою часткою середньодушового доходу (витрат).

Понад 6 мільярдів людей населяють планету, з них 2,8 млрд (47%) живуть менше, ніж на 2 долари в день, а більше 1,2 млрд. (20%) – менше, ніж на 1 долар у день.

Приблизно 800 млн чоловік (14% населення світу) не отримують необхідного мінімального рівня харчування і майже півмільярда чоловік хронічно недоїдають, з них третина – діти.

День 17 жовтня – це день, коли світ може активно привернути увагу до незгод і лих осіб, що живуть у злиднях, коли вони можуть привселюдно заявити про свої проблеми, і коли можна визнати, що незаможним належить головна роль у справі боротьби з бідністю. З самого початку проведення Дня його найважливішою складовою частиною була участь в ньому самих представників бідних верств населення. Відзначення цієї дати свідчить також про прагнення людей, що живуть у злиднях, використовувати свій досвід і знання з метою сприяння викорінення бідності.

Прес-служба КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку