Який він – ідеальний учитель?

6 листопада 2012,Новини, Середня освіта

Який він – ідеальний учитель?Кожна історична епоха вносить свої корективи у педагогічний процес, в якому існує певний характерний образ ідеального вчителя. Видатний український педагог О. Сухомлинський вважав, що це «справжній вихователь», обов’язковим умінням якого є мистецтво говорити. Проте нині в еру інформаційного суспільства, постає новий образ педагога, який не лише енергійний, працелюбний і комунікабельний, але й вміє користуватися новітніми технологіями як на роботі, так і в повсякденному житті.

Для багатьох батьків важливо, щоб вчитель любив дітей, мав авторитет в школі, був освіченим, відповідальним, професіоналом, врівноваженим, терплячим, інтелігентним та охайним.

Валентина Юшкіна, мама учениці 2 класу, зазначає, що педагог зобов’язаний весь час бути біля дітей, приділяти їм максимум уваги, а інколи виконувати обов’язки няні чи мами.

Якщо ж батьки більш вимогливі до вчителів, то школярі, спілкуючись на різних форумах, вважають, що педагогу мають бути притаманні такі якості як: добрий, справедливий, сучасний, об’єктивний, вміє вислухати, зрозуміти і порадити.

Для багатьох школярів ідеальний вчитель – це людина, яка поважає їхню думку, розуміє і дає право на помилку. Уроки таких вчителів досить нестандартні, креативні та цікаві й проходять у вигляді ігор, завдяки яким у кожного учня розвиваються індивідуальні якості. Педагог має враховувати властивості дитини та обставини, в яких вона живе – батьки, матеріальна забезпеченість, інтелектуальні здібності, схильність до співчуття чи лідерства та ін.

Сучасних школярів дуже важко чимось здивувати, але вчитель, який прагне самовдосконалюватися, шукає нових способів зацікавити дітей та привернути їхню увагу. Ідеальний педагог вчить не лише своїх учнів, але й разом з ними, а часом і у них.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада