Школа №150 святкує 100-річний ювілей

Школа №150 святкує 100-річний ювілейСьогодні, 16 листопада 2012 року середня загальноосвітня школа №150 Голосіївського району м. Києва святкує своє 100-річчя.

Навчальний заклад був побудований 1912 року в селі Пирогів на кошти місцевого земства і виконувала функції трьохрічної початкової. Одноповерхова цегляна будівля мала чотири кімнати, в трьох навчалися діти, а в четвертій проживала перша вчителька – Варвара Артемівна Савенко.

У 1923 році сталася пожежа і дітям довелося майже чотири роки навчатися у приміщенні сільської ради та кооперативу. У 1927 році навчальний заклад відремонтували і він знову гостинно відчинив свої двері для школярів.

Перший випуск 10-го класу відбувся у 1938 році. Серед учнів цього випуску була народна артистка України – Нонна Кронідівна Копержинська. Із вісімнадцяти випускників 1941 року четверо загинули в боях за Батьківщину – Степан Позніхіренко, Василь Марченко, Михайло Тимченко та Іван Погребний. А сто двадцять троє не повернулися із фронтів Великої Вітчизняної війни. Про їхній героїзм та мужність нагадує пам’ятник, розташований в центрі селища, на якому викарбувані їхні імена. Монумент збудовано на кошти жителів селища Пирогова. Під час захисту Києва від фашистських загарбників 1941 року на території школи, переритій мінами і снарядами, стояла на смерть 284 стрілецька дивізія. Із семи тисяч бійців і командирів живими на сьогоднішній день залишилося двадцять троє. Серед тих, хто закінчив школу у довоєнні часи, були – Герой Радянського Союзу льотчик Павло Сиволапенко, відмінники народної освіти – Анастасія Смоляренко, Марія Скоробагатько.

У 1957 році село Пирогів перейшло із Києво-Святошинського району у підпорядкування Московського району м. Києва. Школі було дано номер 150.

У навчальному закладі працює 25 чоловік викладацького складу. 50 років свого життя присвятила школі Єлизавета Іванівна Орябинська, яка розпочинала трудову діяльність старшою піонервожатою. 49 років вчителем математики пропрацювала в школі Марія Григорівна Гончаренко. Протягом 25 років у навчальному закладі працювала вчителем початкових класів випускниця школи Катерина Павлівна Корнієнко.

Чимало випускників цього закладу кажуть, що школа – це найрідніше місце, куди їм хочеться повертатися знову і знову. Адже там давали не лише знання, але й вчили людяності та розумінню життя.

Сорок п’ять випускників школи обрали професію вчителя, щоб навчати, виховувати і ділитися своєю мудрістю із підростаючим поколінням.

Щиро вітаємо учнів та вчителів школи №150 на чолі з директором, Вірою Михайлівною Бистранівською, і зичимо творчої наснаги, завзятості, нових звершень та процвітання.

Прес-служба КМОППОіНУ