За зовнішнім тестуванням слідкуватимуть 8 тисяч громадських контролерів

27 квітня 2009,Новини, Вища освіта
За зовнішнім тестуванням слідкуватимуть 8 тисяч громадських контролерівСтаном на 27 квітня 2009 року Українським центром оцінювання якості освіти (УЦОЯО) та його регіональними підрозділами офіційно зареєстровано 3758 громадських спостерігачів. Ще 3952, згідно з наказом Міністра освіти і науки України, мають делегувати адміністрації вищих навчальних закладів. Таким чином, загальна кількість спостерігачів на сьогодні складає близько 8 тисяч осіб, повідомляє Інформаційний центр незалежного оцінювання.

Головним чином корпус громадських контролерів сформовано з членів батьківських комітетів, профспілкових організацій працівників освіти і науки, місцевих молодіжних організацій. Однак, своїх представників цього року делегували також політичні партії та загальноукраїнські громадські організації.

Згідно з чинним порядком, громадські спостерігачі мають право слідкувати за проведенням зовнішнього оцінювання в пунктах тестування, за процесом обробки бланків та встановленням результатів на пунктах перевірки, розглядом апеляційних заяв тих учасників, які засвідчили порушення процедури проведення тестування або вважають, що їхні результати були встановлені не об’єктивні. Також вони матимуть право стежити за зарахуванням цьогорічних абітурієнтів до вітчизняних ВНЗ. При цьому громадські спостерігачі мають право вести відео- та фотозйомку та здійснювати аудіо запис окрім періоду безпосереднього розв’язання учасниками оцінювання тестових завдань в аудиторіях.

Усі ці права поширюються й на представників засобів масової інформації, реєстрація яких громадськими спостерігачами є аналогом акредитації для усіх наступних етапів кампанії: встановлення результатів, розгляд апеляцій, робота вступних комісій ВНЗ. Окрім того, зареєстровані журналісти зможуть отримувати усю новинну та аналітичну інформацію від організаторів зовнішнього оцінювання 2009 року.

Реєстрація громадських спостерігачів ЗНО–2009 розпочалася 17 листопада 2008 року та завершується 5 травня, у переддень першого тестування. Для того, щоб отримати статус громадського спостерігача слід подати до УЦОЯО або його регіональних підрозділів документ, що посвідчує особу, подання громадської організації чи органу самоврядування навчального закладу та письмове зобов’язання дотримуватися визначених правил.

Нагадуємо, що саме тестування з 8 предметів відбудеться в період з 6 травня по 5 червня. Для участі в ньому зареєструвалось 461 тис. 981 осіб, які виявили бажання пройти 1 млн 229 тис. 136 тестових випробовувань.