Варвари ночі урвали

17 грудня 2012,Публікації » Новини

Варвари ночі урвалиНа останній місяць року припадає найбільше свят. З цього приводу кажуть: «У грудні, що не день, то празник». Особливо їх багато після Варвари, яку відзначають 17 грудня. За нею йдуть Сави (18), Миколи (19), Андросія (20), Ганни (22) та ін. Кожне з цих свят має свою специфіку і неповторність.

17-го грудня відзначається день Варвари Великомучениці. За народною легендою, свята Варвара великомучениця вишивала так красиво, що самому Ісусу Христу вишила ризу.

Здавна в Україні великомученицю Варвару вшановували як святу, яка за великий подвиг віри отримала особливий дар: у важких обставинах рятувати від несподіваної небезпеки, випадкової смерті без Святого Причастя. Бо, як свідчить передання, до неї у в'язницю з'явився Іісус Христос, зцілив її рани та причастив. Немало православних пілотів, водіїв, військових перш ніж вирушити в подорож у знак благословення обов'язково беруть з собою іконку Святої.

Варвари – день повороту на весну, але саме на цей день зазвичай припадає початок найсильніших морозів. Приповідка каже, що «Варвара ночі урвала, а дня приточила». Починаючи із цього дня й протягом наступних трьох, люди варять кутю й узвар — на добробут і здоров'я.

В деяких місцевостях України продовжувалися цього дня властиві для грудневих свят гуляння та ворожіння. Зокрема, дівчата загадували на свою долю: клали у воду зрізані гілочки вишні й слідкували за ними до Різдва. Коли вони розцвітали за цю пору, то це передбачало щастя і швидкий шлюб.

Народні прикмети:

• Яка погода на Варвари, така й на Різдво.
  • Який день на Варвари, такий і на Сави.
  • Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото.
  • Якщо проти цього дня нічне небо в зорях – чекай холодів, а сліпе й тьмяне – на тепло.
  • Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима.
  • Дерева в інеї – урожай на фрукти.
  • Якщо до цього дня сніг не випав – зима буде теплою, а як з'явиться – довгою і холодною.

Прес-служба КМОППОіНУ