Ліцей №116 відзначає своє 75-ліття

Ліцей №116 відзначає своє 75-ліття18 грудня 2012 року еколого-природничий ліцей №116 Голосіївського району міста Києва святкує своє 75-річчя.

Історія ліцею бере свій початок з 1937 році, коли юні мешканці мікрорайону вперше ввійшли до нової двоповерхової школи. У червні 1941 року юнаки прямо з випускного вечора пішли добровольцями на фронт, а школа стала одним із об'єктів Першої лінії Південно-західного сектора оборони Києва.

Після звільнення столиці у школі розташували військовий шпиталь. Коли ж відлунали останні постріли, її відбудували, вона стала триповерховою і прийняла дітей, які після довгих років війни так хотіли навчатися.

Очолила школу Осипова М.Г., яка доклала багато зусиль для створення дружного колективу однодумців. Її роботу продовжили Чорноволенко М.П. та Зайончик Ю.В. – справжні українські інтелігенти, не байдужі до долі національної школи.

З 1994 року очолює школу досвідчений, творчий, відданий своїй справі директор Валентина Борисівна Алейнікова. З перших днів своєї роботи вона разом із педагогічним колективом узяла курс на гуманний та індивідуальний підхід до учнів.

Завдяки підтримці Головного управління освіти і науки м. Києва, районного управління освіти, ректора Національного аграрного університету академіка Мельничука Д.О. – у 2004 році середня загальноосвітня школа № 116 перейменована в еколого-природничий ліцей № 116 м. Києва, що відкрило шлях для нових творчих шукань.

Як наслідок роботи педагогічного колективу – 93% випускників вступають до вищих навчальних закладів України. Нам є чим пишатися. Серед випускників школи консультант Світового банку з аграрних питань, викладачі університетів США, НУБіПУ, НТУУ «КПІ», лікарі, інженери, ветеринари, підприємці та ін.

Основним завданням екологічної освіти ліцею є здійснення переорієнтації цілей природничої освіти на формування таких життєво важливих компетенцій учнів, які сприяли б їхній адаптації до активної участі в житті суспільства.

Екологічне навчання та виховання здійснюється за проектом «Довкілля для кожного», головною метою якого є забезпечити екологізацію шкільної освіти, що передбачає включення екологічних аспектів до складу практично всього навчально-виховного процесу ліцею.

У навчальному закладі створено екологічний центр «Зелена хвиля», на базі якого працює екологічний гурток «Зелений паросток», наукове товариство учнів «Джерело», екологічний сектор у самоврядуванні ліцею, творча група вчителів «Дивосвіт». Налагоджена співпраця з Національним університетом біоресурсів і природокористування України, з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Щороку учні здобувають призові місця у Всеукраїнських конкурсах «Дотик природи» та «Інтел-Еко-Україна».

Розв’язати важливі проблеми, поставлені перед педагогічним колективом, органами самоврядування ліцею, допомагає батьківський комітет. Під керівництвом членів батьківського комітету в ліцеї створюються постійні та тимчасові комісії з окремих розділів роботи. Ефективними є зустрічі батьківського комітету з переможцями інтелектуальних марафонів, учасниками олімпіад, призерами різних змагань, що дає величезний стимул для подальшої співпраці педколективу, учнів і батьків.

Заступник директора

з науково-методичної роботи С.І. Кроп

та голова ПК О. С.Наумук

2017 рік оголошено роком первинної профспілкової організації.

ІНІЦІАТИВИ ТА ПРОГРАМИ:

Програми доступного житла У жовтні в Україні стартує конкурс «Учитель року – 2014» З профспілкою дешевше! 2013 - «З профспілкою дешевше» Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»