Віктор Ющенко: Економити на освіті та науці - хибна політика

28 квітня 2009,Публікації » Новини
Віктор Ющенко: Економити на освіті та науці - хибна політика
Президент піддав критиці урядове рішення про скорочення державного замовлення у сфері вищої та середньо-спеціальної освіти.

"Чотири роки тому рівень державного замовлення по вищої освіті складав приблизно 46 %. Хоча, як ви знаєте, закон вимагає не менше 50 %. За три роки рівень державного замовлення через свідомо організовану державницьку політику з даного питання ми довели до 54 %, впровадили зовнішнє тестування. Переконаний, 100 тисячам дітей дали можливість без корупції прийти до вищої школи. Що стосується спеціальної освіти, державне замовлення складало у 2008 році вже в районі 62 %", - сказав Віктор Ющенко в радіопрограмі "Акценти Президента".

Ми говоримо про доступність освіти - це головний конкурентний засіб суспільства в сьогоднішньому середовищі. І тому нема нічого, я сказав би, підступнішого, ніж економити на освіті та на науці. Це може бути хибна політика. Я в цьому глибоко переконаний, бо країни, які навіть не мають того ресурсу, який має Україна, перемагають світову конкуренцію через фактор освіти й технології. Переконаний, урядова політика по даному питанню потребує серйозної корекції. Тому при доопрацюванні бюджету 2009 року я обов'язково зініціюю питання підвищення державного замовлення у сфері вищої і середньої спеціальної освіти", - підкреслив Президент України.