«Ой роде мій красний»

«Ой роде мій красний»Родина, рід – які слова святі!
Вони потрібні кожному в житті,
Бо всі ми – гілочки на дереві,
Що вже стоїть віки.

З давніх-давен у всіх народів світу існує благородна традиція – виховувати у дітей родинні почуття та шанувати свій рід. Українці завжди дуже високо цінували сімейний затишок і родинні цінності, а культ батька-матері та щасливої родини, де панує злагода, споконвіків властивий ментальності нашого народу.

Такі традиції притаманні і СШ №238, де в шкільному музеї українознавства «Берегиня», відбулося свято сім’ї і родини, яке організувала керівник гуртка українознавства «Бабусина скринька» Ніна Трофимова. У невеличкому затишному кабінеті учні третіх класів разом із батьками відчули радість і тепло домашнього вогнища.

Кожен із маленьких школярів намалював «дерево свого роду», за допомогою якого з гордістю і радістю в очах охарактеризував усіх членів сім’ї: батьків, дідусів, бабусь, прабабусь і т. д. Дехто навіть написав свої перші несміливі вірші, присвячені своїм найріднішим людям, які завжди зрозуміють і пробачать необачні дитячі вчинки.

Під час заходу третьокласники із задоволенням наспівували рядки «родина, родина від батька до сина», «а сорочка мамина біла-біла» та ін. з відомих українських пісень Також проводилися різноманітні конкурси, наприклад, хто більше розкаже прислів’їв та приказок про рід і родину, хто скаже більше лагідних слів своїм рідним, хто краще намалює своїх близьких.

Наприкінці свята Ніна Трофимова звернулася до всіх із такими словами: «Ми з вами всі – український народ, який складається з малих і великих родин. Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша Україна збагачується маленькими і великими родинами – це основа і фундамент нашої держави».

Прес-служба КМОППОіНУ