В Україні відзначають Старий Новий рік

14 січня 2013,Публікації » Новини

В Україні відзначають Старий Новий рікУ ніч з 13 на 14 січня українці відзначають Старий Новий рік. У народі вважали, що саме у цей вечір новий рік зустрічається зі старим. Ця традиція виникла після 1918 року, коли в Росії було введено нове літочислення.

За давньою традицією, в новорічну ніч відзначався "багатий" Василів вечір. Цього дня прийнято було щедро накривати стіл. Особливо цінувалися страви зі свинини, тому що святий Василь Великий вважався покровителем свинарів.

Старий Новий рік, на відміну від свого сучасного «побратима» – не метушливий, спокійний і розмірений. У цей день люди намагаються бути чемними, не лаятися, нічого не позичати і дарувати, а лише веселитися.

У народі вечір напередодні Старого Нового року називався Щедрим. Традиційно готували святкову вечерю із Щедрою кутею. По хатах ходили щедрувальники, дівчата в цей вечір ворожили на судженого, а в перший день Нового року (14 січня), зранку до будинку приходили посівальники. Вважалося,  якщо чоловік першим увійде до будинку 14 січня до полудня, то він принесе з собою щастя і благополуччя. Обряд посівання, що дійшов і до наших днів, символізує побажання достатку господарям будинку. Посівальників потрібно щедро обдарувати солодощами і дзвінкою монетою, а зерна зібрати і зберегти до весни, щоб посіяти їх на полі – саме ці зерна і повинні були принести багатий урожай.

Сьогодні з року в рік популярність Старого Нового року зростає. Все більше людей ставляться до нього, як до самостійного свята, яке продовжує чарівність Нового року або ж дозволяє відчути це зачарування вперше.

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018