В Україні книговидання зросло майже вдвічі

16 січня 2013,Публікації » Новини

В Україні книговидання зросло майже вдвічі Україна – одна з країн, де з року в рік фіксується один з найнижчих рівнів книговидавництва. Незважаючи на таку невтішну статистику, наша держава все таки робить крок вперед у цій галузі. За даними Книжкової палати України імені Івана Федорова, в минулому 2012 році тиражі зросли на 46 % у порівнянні з 2011 роком. Збільшилася не лише кількість екземплярів, але й перелік зареєстрованих назв книг і брошур.

Якщо у 2011 році в Україні тираж випущених книг складав 34, 8 млн примірників, то у 2012 - майже 51 млн. Кількість зареєстрованих назв книг і брошур за вказаний період  зросла з 18,8 тисяч до 22,1 тисячі. Значно збільшилося число книг, виданих російською мовою: на 45 % за назвами і на 80 % у тиражах. А от видавництво книг українською мовою у 2012 році зросло лише на 10 % за назвами і на 31 % за кількістю примірників.

У 2012 році Міністерство освіти збільшило кількість друкованих підручників для середньоосвітніх навчальних закладів майже на 6 млн екземплярів (для порівняння у 2011 році видано всього 5, 2 млн підручників). Окрім того, на оновлення бібліотечних фондів додатково виділено 20 млн. гривень

Станом на 2012 рік рівень книгодрукування в Україні становить 1,1 книги на людину в рік, у Білорусі – 4, у Росії - 4,6, у Польщі – 5,3, у Німеччині – 6. Вчені зазначають, що для прогресивного розвитку держави, цей показник має бути не нижчим 2,5.

Прес-служба КМОППОіНУ