Свято Водохреща

18 січня 2013,Публікації » Новини

Свято Водохреща19 січня відзначається свято Водохреща, яке має ще й іншу назву – Богоявлення. Це свято прийшло до нас із запровадженням християнства. Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.

До речі, майже всі церковні свята супроводжуються освяченням води. Вперше людина занурюється у святу воду під час хрещення, зазвичай невдовзі після народження. Таким чином людина «оновлюється» для майбутнього достойного життя. Свячена вода на Водохреща має вживатися натще. Вважається, що саме за цієї умови вона має найбільшу силу. До магічних властивостей освяченої води відносять здатність гамувати пристрасті, відганяти від оселі злих духів, дарувати хворому одужання часто навіть від невиліковних хвороб. Щоб освячена вода приносила користь, необхідно дбати про чистоту власних думок і вчинків.

Освячення води відбувається зазвичай на річці після святкового богослужіння: священик занурює в річкову воду (в ополонку) хрест під спів хору «Во Йордані хрещуся тобі, Господи…».

Воду, освячену на Богоявлення, називають "великою Аріадною", що в перекладі з грецької означає "велика святиня". Недаремно ця вода навіть служить святим причастям.

Йорданській воді приписують особливі цілющі властивості, бо вона освячується одночасно у всіх храмах. Ця вода не псується цілий рік і здатна допомагати при різних недугах.

Дівчата вмиваються «йорданською водою», щоб мати гарне личко. Сміливіші купаються в ополонці. Причому ще ніхто не жалівся на застуду після хрещенського «моржування». За традицією, в час йорданського богослужіння просто неба випускають голубів – це символізує Духа Божого, який сходив з небес на Христа в образі голуба.

Тож нехай у День Хрещення Господнього Божа благодать зійде на Вашу оселю й огорне Святою ласкою, а освячена вода сповнить чистотою помислів і вчинків.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада