Медіалінгвістика – інноваційний крок в українській освіті

13 лютого 2013,Публікації » Новини

Медіалінгвістика – інноваційний крок в українській освіті Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкриває нову спеціалізацію з медіалінгвістики. Її введення визначене потребами часу, розумінням фахівцями функціональної специфіки використання мови в різних комунікативних ситуаціях, необхідністю знань про стилістичний потенціал медійної мови.

Студенти спеціальності «Українська мова та література, іноземна мова» зможуть здобути омріяний фах зі спеціалізацією «медіалінгвістика», починаючи з ІІІ курсу. Здійснювати підготовку фахівців вказаної сфери буде  кафедра історії та стилістики української мови, яка має у своєму арсеналі потужних науковців, монографії та словники з медійної проблематики, а на початку 2013 р. був виданий навчально-методичний комплекс зі спеціалізації «Медіалінгвістика», де визначено основні функції та типові задачі діяльності фахівця з медіалінгвістики, вміщено перелік основних дисциплін, а також запропоновано базову бібліографію спеціалізації за диференціацією на основну і додаткову.

Із нового навчального року колектив кафедри разом зі студентами нової спеціалізації започатковує великий дослідницький проект «Нові слова в українських мас-медіа», що передбачає аналіз сучасних процесів і тенденцій розвитку мови, впливу медіа на масову мовну свідомість, дослідження культурномовної ситуації в Україні. Проект передбачає щорічне видання словників нових слів і значень у мас-медіа, що дозволить сформулювати та фактологічно довести принципи актуального для суспільства нового лексикографічного напрямку в Україні. Кафедра історії та стилістики української мови як профільна зі стилістичного напрямку вже готує навчальні плани та програми, методичну, підручникову й посібникову літературу з медіалінгвістики, медійної лексикографії, політичної та бізнесової лінгвістики, юрислінгвістики. Найближчим часом друком вийде словник основних термінів та понять із медіа лінгвістики .
Студенти, які оберуть спеціалізацію з медіалінгвістики, матимуть змогу прослухати основи та історію медіалінгвістики, проблеми лінгвістичного аналізу медіатексту, основи медіакультури та медійної жанрології, теорію медіакомунікації, медійну лексикографію, медіалінгвістичну специфіку Інтернету та мовне редагування медійних текстів. Випускники спеціалізації з отриманими фаховими знаннями мають перспективу працювати в медійній сфері, зокрема коректорами, інтерв’юерами, літературними співробітниками та редакторами, прес-секретарями та працівниками прес-центрів, а також якісно забезпечити мовну комунікацію в рекламі, радіо, на телебачення та в Інтернеті.

За матеріалами інтернет-видань

2017 рік оголошено роком первинної профспілкової організації.

ІНІЦІАТИВИ ТА ПРОГРАМИ:

Програми доступного житла У жовтні в Україні стартує конкурс «Учитель року – 2014» З профспілкою дешевше! 2013 - «З профспілкою дешевше» Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»