Медіалінгвістика – інноваційний крок в українській освіті

13 лютого 2013,Публікації » Новини

Медіалінгвістика – інноваційний крок в українській освіті Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкриває нову спеціалізацію з медіалінгвістики. Її введення визначене потребами часу, розумінням фахівцями функціональної специфіки використання мови в різних комунікативних ситуаціях, необхідністю знань про стилістичний потенціал медійної мови.

Студенти спеціальності «Українська мова та література, іноземна мова» зможуть здобути омріяний фах зі спеціалізацією «медіалінгвістика», починаючи з ІІІ курсу. Здійснювати підготовку фахівців вказаної сфери буде  кафедра історії та стилістики української мови, яка має у своєму арсеналі потужних науковців, монографії та словники з медійної проблематики, а на початку 2013 р. був виданий навчально-методичний комплекс зі спеціалізації «Медіалінгвістика», де визначено основні функції та типові задачі діяльності фахівця з медіалінгвістики, вміщено перелік основних дисциплін, а також запропоновано базову бібліографію спеціалізації за диференціацією на основну і додаткову.

Із нового навчального року колектив кафедри разом зі студентами нової спеціалізації започатковує великий дослідницький проект «Нові слова в українських мас-медіа», що передбачає аналіз сучасних процесів і тенденцій розвитку мови, впливу медіа на масову мовну свідомість, дослідження культурномовної ситуації в Україні. Проект передбачає щорічне видання словників нових слів і значень у мас-медіа, що дозволить сформулювати та фактологічно довести принципи актуального для суспільства нового лексикографічного напрямку в Україні. Кафедра історії та стилістики української мови як профільна зі стилістичного напрямку вже готує навчальні плани та програми, методичну, підручникову й посібникову літературу з медіалінгвістики, медійної лексикографії, політичної та бізнесової лінгвістики, юрислінгвістики. Найближчим часом друком вийде словник основних термінів та понять із медіа лінгвістики .
Студенти, які оберуть спеціалізацію з медіалінгвістики, матимуть змогу прослухати основи та історію медіалінгвістики, проблеми лінгвістичного аналізу медіатексту, основи медіакультури та медійної жанрології, теорію медіакомунікації, медійну лексикографію, медіалінгвістичну специфіку Інтернету та мовне редагування медійних текстів. Випускники спеціалізації з отриманими фаховими знаннями мають перспективу працювати в медійній сфері, зокрема коректорами, інтерв’юерами, літературними співробітниками та редакторами, прес-секретарями та працівниками прес-центрів, а також якісно забезпечити мовну комунікацію в рекламі, радіо, на телебачення та в Інтернеті.

За матеріалами інтернет-видань

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку