15 лютого – Стрітення Господнє

15 лютого 2013,Публікації » Новини

15 лютого – Стрітення ГосподнєВперше свято Стрітення Господнього в історичних документах згадується вже в IV столітті нашої ери. Це був день, який завершував цілий сорокаденний святковий цикл з дня Різдва Христового. У християнські календарі він увійшов й тому, що подія, яка згадується в цей день є не тільки знаковою, але й одною з ключових моментів, які свідчать про високу місію, яку поклав Бог на Ісуса Христа. Свято відзначають у пам'ять про те, як Свята Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-й день після народження. Адже згідно із тодішніми законами, кожне перше немовля чоловічої статі належало Богові, і його треба було приносити до храму на 40-й день після народження.

У народі Стрітення здавна символізує зустріч зими з весною: "зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє".

З цим святом пов'язано багато прикмет, за якими можна буде судити про хід цілого року. Якщо до вечора похолодає - ще чекай заморозків, а якщо потеплішає - починай готуватися до весни!

У день Стрітення Господнього в церквах, за традицією, освячуються свічки. Традиція ця походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в цей день хід містом із запаленими світильниками (на зразок хресного ходу). Коли в цей день приходили із церкви додому, то запалювали свічку, яку у народі називали  «громничою», бо запалювали і ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому.

Коли святили в церкві воду, селяни набирали тієї води в нову невеличку посудину, приносили додому і пильно берегли. Цій воді приписувалась магічна сила. За народним уявленням це цілюща вода. Нею натирали хворі місця і вірили, що допоможе. Найкраще ця вода допомагала від пристріту — хвороби, що її спричиняло погане око.

У молитвах на освячення свічок на Стрітення Господа Бога прохають про те, щоб, як запалені свічки своїм світлом розганяли нічний морок, так і наші душі, просвічені Духом Святим, уникали гріховної тьми (сліпоти).

Прес-служба КМОППОіНУ

02.вересня