Всесвітній день соціальної справедливості

20 лютого 2013,Публікації » Новини

Всесвітній день соціальної справедливості «Бути добрим зовсім не важко: важко бути справедливим» — В. Гюго

20 лютого відзначають Всесвітній день соціальної справедливості. Цей день було невипадково вибрано датою цього свята. Саме 20 лютого 1999 року відбулася міжнародна зустріч у Копенгагені, на якій представники багатьох держав визначили основні принципи розвитку суспільства, серед яких особливе місце займає соціальна справедливість. Рішення про появу цього свята оголосили на Генеральній асамблеї ООН 26 листопада 2007 року, а в Україні офіційно почали відзначати з 2009.

Справедливість – це невід'ємне природне право людини. Сприйняття і оцінка справедливості у суспільстві носить абстрактний характер. Люди суб'єктивно визначають поняття соціальної справедливості. Сфера застосовування цього поняття безмежна, вона охоплює політичні та економічні системи, закони, соціальні інститути, міждержавні відносини, оцінки, судження, установки, рішення, вчинки, життєві позиції людей і навіть розподіл везіння та невдач.

Соціальна справедливість – один із найцінніших здобутків будь-якого суспільства, тож за неї варто боротися. Всесвітній день соціальної справедливості сприймають як один з інструментів досягнення соціального діалогу для формування справедливого суспільства.

Прес-служба КМОППОіНУ