Розпочинається Великий піст

18 березня 2013,Публікації » Новини

Розпочинається Великий піст Від 18 березня до 4 травня триватиме Великий піст. У цей час згідно традицій Православної Церкви та церковного Уставу християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога. Цей піст встановлений на знак наслідування Ісуса Христа, який постився у пустелі сорок днів. Тривалість Великого посту так чи інакше пов’язана з числом 40, однак фактично залежить від правил обчислення, прийнятих в конкретній конфесії.

Християни дотримуються цього посту з особливим завзяттям, утримуючись від м’яса, молока, сиру, яєць та спиртного. Виняток становлять люди похилого віку, хворі, маленькі діти, вагітні та жінки-годувальниці. Як правило, обмеження залежать від способу життя, роботи, стану здоров’я.

Церква ділить піст на дві частини – Святу чотиридесятницю і Страсну седмицю – тиждень перед самою Пасхою.

У перші два дні посту і в Страсну П'ятницю рекомендується утриматися від їжі, а решту часу дотримуватися помірності в їжі – обходитися без м'яса, яєць і молочних продуктів.

Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув’язнених піст може бути не таким суворим. Дітям, зазвичай, рекомендують утриматися від солодощів.

Богослови наголошують, що у Великий піст не стільки потрібно обмежувати себе в їжі, скільки перебувати у духовному зосередженні. У цей період віруючі присвячують вільний час пізнанню Творця, розмірковуванням про сенс життя, душу, добро і зло. Церква закликає зосередитися на внутрішньому стані, боротися з проявами гніву, образи, засудження.

Прес-служба КМОППОіНУ