Профільний комітет: регулювання оплати праці освітян

21 березня 2013,Публікації » Новини

Профільний комітет: регулювання оплати праці освітян20 березня 2013 року у Комітеті з питань науки і освіти відбулася нарада-семінар щодо стану нормативно-правового регулювання оплати праці і дотримання законодавчо визначених соціальних гарантій для педагогів.

Проблемні питання за круглим столом обговорювали народні депутати України, представники міністерств і відомств, профільний комітет на чолі з головою Комітету Лілією Гриневич.

Позицію Профспілки працівників освіти і науки України представляли голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, заступник Голови ЦК Профспілки Сергій Романюк, голови обласних комітетів Профспілки.

Розпочинаючи роботу Лілія Гриневич закликала усіх до діалогу та формування спільних підходів до вирішення вкрай актуального питання. Голова комітету підкреслила важливість співпраці із профспілками задля прискорення виконання Урядових обіцянок та негайного прийняття постанови, якою підвищуються заробітні плати працівникам сфери освіти.

Голова КМОППОіНУ Олександр Яцунь у своєму виступі зосередив увагу на безумовному виконанні чинного законодавства в галузі «Освіта» всіма гілками влади. Зокрема, повернення Верховною Радою абзацу 12 і 13 до статті 57 ЗУ «Про вищу освіту». Окрім того, він наголосив на персональній відповідальності профспілкових лідерів за ситуацію в трудових колективах, в яких є справедливе незадоволення станом оплати праці. Олександр Яцунь навів позитивний приклад системного конструктивного діалогу з Київською міською державною адміністрацією, в результаті чого з 2007 року запроваджена 20% муніципальна надбавка для педагогічних працівників, а з 2010 року – для всіх освітян столиці.

«Муніципальна надбавка – це не винагорода, а «соціальна подушка», покликана пом’якшувати дорожнечу столичного життя, це усвідомлення владою вагомості освітньої галузі в столиці», - зазначив Олександр Яцунь.

Голова КМОППОіНУ погодився взяти участь у робочій групі профільного комітету для напрацювання пакету пропозицій, зауважень та ініціатив з метою врегулювання нагальних освітянських проблем.

Заступник голови Профспілки Сергій Романюк наголосив, що Профспілка працівників освіти і науки України стурбована ситуацією, яка сьогодні склалася з оплатою праці працівників у галузі «Освіта».

Колеги з регіонів долучилися до обговорення. Зокрема, голови обласних комітетів – Ася Горшкова, Світлана Скалько та Сергій Пугачов звернули увагу присутніх на ряд проблемних питань, які щодня турбують українського освітянина – низькі заробітні плати, невиплати спеціальних доплат, становища молодих учителів тощо.

На завершення наради-семінару було прийнято рішення створити робочу групу, до якої увійдуть представники від виконавчої влади, профспілки освітян, народні депутати з напрацювання законодавчого пакету, спрямованого на утвердження гідного соціального статусу учителя та оцінки його роботи.

Роз’яснення щодо нормативно-правового регулювання оплати праці освітян normativno-pravove-zabezpechennya-1.doc [61 Kb] (cкачувань: 33)

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада