Так стають кращими

Так стають кращими Команда вчителів Оболонського району ввійшла до трійки кращих у світі за версією компанії Microsoft.

Переможцями стали Світлана Литвинова, Олексій та Олександр Тебенки, вчителі школи № 240 НВК «Соціум». Про шлях до перемоги розповіла Світлана Литвинова, начальник методичного центру інформаційних технологій в освіті управління освіти Оболонської районної ради у м. Київ, яка очолила команду і стала наставником для молодих педагогів.

«Компанія Microsoft відслідковує інноваційних вчителів, які створюють і застосовують новітні технології в освіті. Я займаюся інноваційною діяльністю уже 7 років. Разом з колегами користуємося мережею «Партнерство в навчанні» від Microsoft, виставляємо туди свої напрацювання та здобутки. Представники організації моніторять і відбирають кращих вчителів з усього світу».

Спочатку Світлані Григорівні повідомили, що вона увійшла до 50 інноваційних педагогів світу, і запропонували взяти участь у віртуальному університеті. «Я вирішила не зосереджувати всі знання лише у себе, а долучити до навчання у цьому проекті молодих перспективних педагогів, щоб вони теж набували досвіду та здобували нові знання у цій сфері. Олексій та Олександр Тебенки перевершили всі очікування: вони дійсно попрацювати над новими технологіями та підтримали розробку освітнього ресурсу».

Навчання у віртуальному університеті полягало у системі вебінарів. У результаті кожного такого навчання учасники виконували завдання. За результатами трьох виконаних завдань, компанія Microsoft відібрала 21 учасника. Оскільки київські педагоги працювали командою, то розробили потужний п’ятирівневий ресурс «Розумні сірники». Вікова категорія цільової групи необмежена, але освітяни зосередилися на дітях віком від 3 до 16 років. Журі відзначило не лише інноваційність цього ресурсу, але і створення українськими педагогами унікального цифрового поля.

«Ми створили програму для тренування та розвитку пам’яті, логіки, уваги, реакції та уяви учнів у захоплюючій формі. За основу взяли популярну гру із сірниками та технологію задач на розвиток логічного мислення. На перший погляд може здатися, що все просто, але ідея, яку ми реалізували, багаторівнева та багатозадачна, а також включає новітні підходи», - зазначає Олександр Тебенко.

У Лондоні переможців відбирали за трьома номінаціями: думка журі, народне визнання і перспективна ідея. Київські педагоги вибороли найціннішу нагороду: «Народне визнання», за яку проголосували усі інші учасники – 20 людей з різних куточків світу. «Впровадження новітніх технологій у навчальний процес – дуже складна справа, а коли ми маємо віртуальний ресурс TouchDevelop-інструмент, який дозволяє створювати віртуальні освітні ресурси з будь-якого місця, з будь-якого пристрою протягом 365 днів – це відкриває шлях творчим вчителям для реалізації власних електронних ресурсів, спрямованих на використання конкретних освітніх завдань», - пояснює Світлана Литвинова.

«Платформа TouchDevelop не вимагає знань сучасних мов програмування, тому може використовуватися як учителями, так і учнями для створення нових пристосувань для уроку. Тобто, за дуже короткий проміжок часу можна створити готові навчальні додатки, які відразу використовуватимуться на уроці та можуть бути запущені з будь-якого браузера», - додає Олексій Тебенко.

Переможці розповіли про досвід закордонних колег, що надихнув їх створити конструктор для вчителя, який допоможе педагогу робити завдання, підлаштовуючи їх під власну специфіку викладання. Освітній ресурс, який вразив світову спільноту, презентували голові КМДА Олександру Попову, який відзначив високий рівень інновації та підтримуватиме його розвиток надалі.

Також Світлана Литвинова акцентує увагу на важливості Профспілки: «Профспілка завжди підтримувала інноваційних вчителів. Наша первинка робить дуже багато для педагогів у соціально-економічному плані. Приємним бонусом завжди є путівки на оздоровлення та відпочинок. Якщо виникають юридичні питання, то завжди можна звернутися до КМОППОіНУ і отримати безкоштовну фахову консультацію. Товариство молодих педагогів – це соціалізація вчительської молоді, можливість обміну досвідом та ідеями. Старші наставники завжди допоможуть та підтримають, спрямують молодих вчителів».

Бажаємо успіхів та реалізації творчих планів усім педагогам. Майбутнє – за інноваціями.

Альона Романюк